Frode Pleym
Frode Pleym
Bakgrund: Född i Oslo och uppvuxen i Lofoten i Nordnorge, där naturintresset började. Har bott i Sverige till och från sedan 1997.

Jag vaknade till någon slags medvetenhet på riktigt när jag var 8 år. Det var då, en sur höstdag 1984, som mina kompisar och jag sålde våfflor för Rädda Barnen. Jag kommer fortfarande ihåg hur diplomet gjorde mig fantastiskt glad och uppmuntrade mig till vidare engagemang.

Miljöintresset kom flera år senare. I tonåren såg jag ett gäng miljöaktivister klättra upp i en skorsten och från det var vägen inte lång till norska Natur og Ungdom. Efter ett kortare stopp i Naturvernforbundet, Fältbiologerna och på en ekologisk gård, landade jag 1999 hos Greenpeace. Har jobbat med skog, oljetransport och fiskefrågor i Norge, Sverige, Island och Japan. Särskilt spännande var det att konfrontera stora, ryska oljetankers längs den nordnorska kusten och polska svartfiskare i Östersjön.

I vanliga fall jobbar jag med att stoppa norsk och japansk valfångst samt skapa uppmärksamhet kring andra hot mot valar och delfiner, som bifångst, fartygskollisioner och klimatförändringar. 300,000 valar, delfiner och tumlare dör som bifångst i fisket varje år! Marina reservat är en av lösningarna. Jag säger i vanliga fall, för det finns nämligen ingen vanlig arbetsdag på Greenpeace.

Se alla Frode Pleyms inlägg