Just nu pågår ett mingel på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.  Svenska polarforskare har bjudit in delegaterna på det högnivåmöte i Arktiska rådet som börjar i morgon på bubbel och tilltugg. Men frågan är om delegaterna verkligen förtjänar att sippa skumpa och trycka i sig snittar. 

Arktiska rådet har funnits i mer än 15 år och medan de säger sig sköta skyddet av Arktis så ser verkligheten helt annorlunda ut.  Varje år läcker 5 miljoner ton olja ut på den ryska arktiska tundran. Av det tar sig sedan 500 000 ton ut i Norra Ishavet via de ryska floderna. Så medan Arktiska rådet pratar om hur ”hållbart” man ska kunna ta upp oljan ur mark och havsbotten i Arktis, pågår varje år en Deepwater Horizon som inte rensas upp.

 

Och medan Arktiska rådet talar om klimatförändringar som det största hotet mot Arktis ekosystem, så utnyttjar oljebolagen det faktum att den arktiska havsisen minskar allt mer för att komma åt att pumpa upp ännu mer olja som leder till allt värre effekter för Arktis. Allt välsignat och påhejat av de arktiska staterna, som är sååå väldigt bekymrade för Arktis miljö och de människor som lever där. Det måste finnas någon gräns för hyckleriet. Skäms!

Vi är på plats på minglet och har uppdaterat den fina Polarutställningen som finns där med några för dagen passade tillägg. Vi tycker att det är viktigt att delegaterna får smaska i sig lite sanningar tillsammans med de delikata små anrättningarna. Naturligtvis har vi inte på något sätt skadat utställningen, vi gillar Naturhistoriska Riksmuseet och deras Arktisutställning väldigt mycket. Vi har bara tillfälligt hottat upp den lite. 

/Therese

@Therese_GreenP twittrar denna vecka från polarmötet under #polarweek och #SaveTheArctic

Film:

Bearing witness: Oil disaster in Russian Arctic

Läsning:

Ryska röster från oljeutvinningens Arktis

Rapporter om oljeutvinning och Arktis:

Oil and gas development in the Russian Arctic

Risker och möjliga konsekvenser av oljeprospektering i Arktis