De flesta tänker nog inte på att deras kläder kan förorena. Men Greenpeace har undersökt hur mycket av kemikaliegruppen nonylfenoletoxylater som tvättas ut under en tvätt. Resultatet är skrämmande. För hälften av de produkter som vi testade, tvättades mer än 80% av alla nonylfenoletoxylater ut på bara en enda tvätt. Detta innebär att du som konsument helt ovetandes bidrar till att förorena våra vatten. Nonylfenoletoxylater bryts nämligen ner till det giftiga och hormonstörande ämnet nonylfenol när det kommer ut i vattnet. Kläderna vi testade kommer från tolv olika stora klädmärken som Abercrombie & Fitch, Ralph Lauren och Calvin Klein.

 

Resultaten från undersökningen presenteras i vår tredje rapport i en serie och heter Dirty Laundry: Reloaded. I rapportserien har vi visat hur samma farliga kemikalie förekommer i avloppsvatten utanför klädfabriker i Kina som i kläderna hos konsumenten. Därmed tvättas de också ut i våra vatten. Problemet med nonylfenol i vatten är globalt och enda sättet att komma till rätta med det är att helt eliminera nonylfenoletoxylater i hela produktionskedjan.

Glädjande nog så har sex stora globala klädmärken som t.ex. H&M redan antagit utmaningen  som vi ställde dem inför med de två första rapporterna: att eliminera alla farliga kemikalier i hela produktionskedjan till 2020. Men att anta utmaningen var bara början. Det är nu det stora jobbet börjar. Det behövs konkreta handlingsplaner med ett slutdatum för när varje giftig kemikalie ska vara helt utbytt i produktionskedjan. De bör börja med att få bort de farligaste kemikalierna omedelbart.

H&M förbjöd redan 2009 användningen av nonylfenoletoxylater i sin produktion. Rapporten Dirty Laundry II, som kom hösten 2011, visade dock att fyra av de sex testade H&M-plaggen ändå innehöll kemikalien. Förbudet har alltså inte varit tillräckligt för att helt få bort den problematiska kemikalien i produktionskedjan, vilket H&M nu måste jobba vidare på.

Men det finns många företag som ännu inte ens antagit vår detoxutmaning som Abercrombie & Fitch, Ralph Lauren och Calvin Klein. Det är hög tid att de gör det nu!

De sex företag som har gått med på att göra en detox (förutom H&M även Nike, Adidas, Puma, Li-Ning och C&A) behöver vidta konkreta åtgärder och anta tydliga tidsplaner. Vi kommer fortsätta att trycka på för att de ska leva upp till sitt offentliga åtagande och att de andra företagen följer efter. För att visa vad vi menar har vi gjort en video. Sprid den gärna bland dina vänner så kan vi tillsammans göra en skillnad!

Var med i vår nästa video!

En annan kul grej du kan göra för att hjälpa kampanjen och samtidigt ha chans att vinna en unik cd är att delta i vår instagram-tävling.