H&M förbjuder PFCKlädjätten H&M har just meddelat att de helt kommer att förbjuda den hormonstörande kemikalien PFC i sina textilier. Förbudet träder i kraft första januari 2013, och omfattar hela produktionskedjan.

Beslutet grundar sig inte på lagmässiga krav, och H&M är för närvarande det enda stora klädföretaget med ett sådant förbud. Det är både ambitiöst och modigt, men framför allt visar det på vilja och handlingskraft.

Modebranschen är generellt sett en mycket förorenande industri, som kan göra en hel del förändringar i produktionsprocessen. Då det gäller all förändring är det viktigt att någon går först och visar att det är möjligt, och det är precis vad H&M gör nu.

Ofta motiveras motståndet mot förändringar med att det ”för närvarande inte är tekniskt möjligt”. Sådana argument kommer från och med idag att låta ihåliga, vittna om företagets inbyggda konservatism och att man helt enkelt är ovillig att förändras. Jag gissar att sådan brist på självutveckling inte skulle generera några tacktal från företagens maknadsavdelningar.

Vi välkomnar därför H&Ms åtgärd, och ser den som den första konkreta förändringen efter företagets beslut att fasa ut alla farliga kemilalier ur produktionskedjan innan 2020. Det löftet gav H&M efter att Greenpeace under 2011 startade en målinriktad kampanj med syfte att avgifta hela textilindustrin.