Under tiden som klimatkonferensen pågår i Doha passar naturligtvis många politiker på att göra så kallade utspel i media. Miljöministern Lena Ek gjorde det förra veckan, när hon tillsammans med riksdagspolitikern Roger Tiefensee skrev en debattartikel om att Sverige borde kräva att EU höjer klimatmålet från nuvarande minskning av koldioxidutsläppen på 20% till 2020 till 30% minskning.

Mmm… Bortsett från att vetenskapen kräver att minskningen ligger på åtminstone 40% för de rika länderna, om vi vill ha en chans att nå målet att hålla temperaturen under katastrofläge, så är det ju högst intressant att kravet borde vara riktat mot henne själv. Det är ju centern som ska driva den där politiken. Så antingen är det ett totalt hopplöst läge i alliansen vad gäller klimatpolitiken, så att miljöministern måste agera som om hon var i opposition, eller så är det ett spel för gallerierna.

På söndag gick den tyske miljöministern Altmeier ut i media, och sa att även Tyskland måste driva på hårdare för att höja ambitionen och även mina tyska kollegor undrar om det är ett desperat rop på hjälp från förbundskanslern Merkel. Men han kom även med ett riktig fiffig förslag: i brist på ett enat Europa som driver på utvecklingen mot ett klimatsmart energisystem vill han starta en klubb av länder som går före och ställer om till förnybart och snabbar på minskningar av koldioxidutsläpp. Klubben ska bildas i januari, jag undrar om Sverige vill vara med eller om Sveriges prat om att vara ledande är bara just tomt prat.