Idag är jag på väg till Kiruna för något väldigt spännande. Jag ska delta på vår konferens ”The Peoples Arctic – Unified for a Better Tomorrow”, där urfolk från hela Arktis – USA, Ryssland, Kanada, Grönland, Sverige, Norge och Finland – ska träffas. Under två dagar ska vi diskutera urfolkens rättigheter, oljeborrning och gruvnäringen i Arktis – några av de utmaningar och hot som denna fantastiska plats står inför.

De urfolk som medverkar på konferensen har många gemensamma och en del olika erfarenheter. Både av vad klimatförändringarna redan har fört med sig, men också vad den ökande industrialiseringen har inneburit.

De ryska representanter som kommer bär vittnesmål om oljebolagens skitiga historia i Ryssland där det inträffar 10 000 oljeutsläpp varje år, som sammanlagt motsvarar flera gånger de utsläpp som oljebolaget BP orsakade i samband med Deepwater horizon-olyckan i Mexikanska golfen 2010. Upp till 500 000 ton olja läcker genom Rysslands floder och ut i Norra ishavet varje år. Det är Rysslands och världens glömda miljökatastrof och arktiska mardröm. Därför har tolv ryska urfolk skrivit ett uttalande mot oljeborrning i Arktis, och kanske kommer fler att ansluta sig till det uttalandet på konferensen.  

De kanadensiska urfolken brottas med oljebolag som Statoil, som förstör deras mark och vatten i jakten på den smutsiga oljesanden. Samernas traditionella livsstil står mot en extremt expanderande gruvdrift utan hänsyn till vare sig miljö eller människor.

Barn från ett ryskt urfolk i Arktis

Det är om detta konferensen ska handla - urfolkens rättigheter samt gruvornas och oljans konsekvenser. Jag ser verkligen fram emot de här dagarna, för det finns inga som bättre vet vad som pågår i Arktis än de som bor där. Jag hoppas konferensen ska innebära en möjlighet för  människor att mötas, dela erfarenheter och kunskap och hjälpa varandra.

Jag är glad att flera svenska politiker kommer att vara med och ta del av de diskussioner och samtal som kommer att föras. Det är viktigt att vi som arktiskt land vet vad som händer och tar ansvar för att skydda Arktis från skadliga industrier. Jag vill också rikta ett tack till ryska urfolksorganisationen Save the Pechora Committee, som är medarrangör, samt Svenska Postkodlotteriet som genom sin finansiering har möjliggjort konferensen.

Du kan följa konferensen live här från söndag 12 maj kl 9.00. Vi kommer också att uppdatera vad som sägs på konferensen på Twitter, hashtagen är #PeoplesArctic.

Redan har tre miljoner människor gått mer i vår kampanj för att skydda Arktis. Ju fler vi blir, desto starkare blir vi i kampen för att rädda Arktis.