(baserad på fri översättning av Brian Fitzgeralds inlägg)

Han infiltrerade oss genom att låtsas vara assisterande kock. Väldigt få visste vem han egentligen var.

Paul Simonon, före detta basist i The Clash, berättade för vår Greenpeace-kollega Frank Hewetson att han ville vara med och protestera mot oljeborrning i Arktis. Frank sade till honom att om han ville uppleva det på riktigt kunde han inte komma ombord som rockstjärna och vara passagerare. Han måste bli en besättningsmedlem som alla andra. 

Paul fick jobb som assisterande kock. Han svabbade däck och skurade toaletter – allt det glamorösa arbete som ingår om man lever ombord. 

Han gjorde det så bra att Martti, som han under två veckors tid delade cell med i grönländskt fängelse, bara kände honom som ”Paul den assisterande kocken”.

 

Vid en improviserad jamsession ombord på vårt fartyg Esperanza spelade Paul några låtar. ”Inte illa” kommenterade en annan besättningsmedlem och tyckte att den professionelle basisten Paul kanske borde försöka sig på en karriär inom musiken.

Paul Simonon och de andra gör sig redo att äntra oljeriggen.Paul var med och bordade oljeriggen Leiv Eiriksson tidigare i år, där vi krävde att Cairn Energy skulle offentliggöra sin beredskapsplan.  De vägrade lämna ut den. Aktivisterna vägrade lämna riggen. Så Paul och de andra aktivisterna blev satta i fängelse.

London Calling - Paul på det berömda skivomslaget“Maten var så illa, att vi fick vakterna att gå med på att låta Paul laga mat” säger Martti. Paul handlade mat med beväpnad eskort. Vid ett tillfälle lade en av vakterna märke till att han var mycket lik en känd basist. Vakten gick med på att hålla tyst om saken, och Paul lyckades med hjälp av sin rockstjärneglans byta till sig lite ritkol från en butik med konstnärsmaterial.

Pauls har under sin andra karriär sedan Clash-tiden arbetat visuellt, och han längtade desperat efter att teckna. Här se du en av de teckningar han gjorde på cellväggen. (Foto: Dave Roberts)

Foto: Dave Roberts
Foto: Dave Roberts

Om någon ombord på våra skepp hade missat att Paul är musiker är det definitivt känt nu. I torsdags uppträdde han ombord på Rainbow Warrior III med bandet The Good the Bad & the Queen.

I helgen kommer  Rainbow Warrior hit till Stockholm.
Som gammalt Clash-fan är jag såklart lite ledsen för att Paul inte är med, men en massa andra spännande saker står på programmet. Välkommen!

Vill du veta mer om livet ombord kan du följa New Hands on Deck på Facebook och läsaKatarina Nilssons blogg, hon mönstrar på idag för att segla mot Stockholm.

Kolla in de tidigare avsnitten av Historier från Rainbow Warrior