Greenpeace aktivister är idag på gatorna i Stockholm, Göteborg, Oslo, Köpenhamn och runt världen för att på ett fredligt, fantasifullt, men allvarligt sätt uppmärksamma att våra kläder faktiskt innehåller farliga kemikalier.

Ser man till antalet människor som befolkar jorden är mänskligheten onekligen en framgångssaga. Orsaken till att vi kunna bli så många beror till stor del på att vi varit effektiva med två saker: att skaffa mat och tillverka kläder. Ironiskt nog är båda dessa fundamentala livsbetingelser numera också förknippade med utsläpp av stora mängder giftiga kemikalier till vår miljö.

Modejätten Zara är också en stor framgång. De är idag bland de största varumärkena i modevärlden, de producerar ofattbara 850 miljoner klädesplagg årligen, och nya kollektioner produceras i en rasande fart i takt med att trender förändras allt snabbare.
Men Zara bär på en hemlighet: i företagets kläder kan det finnas rester av skadliga kemikalier som kan få allvarliga konsekvenser för miljön och människor. Som om inte vårdslösheten med planetens miljö vore illa nog blir det inte mindre groteskt av att just dessa kemikalier även slår direkt tillbaka på oss människor – över hela världen! - genom att de kan orsaka cancer och minska vår förmåga att föröka oss.
Det märkliga är att det verkar som om Zaras användning av skadliga kemikalier är inte någon oönskad bieffekt utan något som man är väl medveten om.

Har Zara också barn? Knappast. Men det hindrar ju inte att man kan besluta sig om att stoppa användningen av giftiga kemikalier. Om inte annat bör de göra det för att inte halka efter i den evolutionära konkurrensen med de andra stora framgångsrika arterna – H&M, Nike, Adidas, med flera. Dessa har alla redan beslutat att det nu får vara slut med att förstöra miljön och maten vi får i oss för att vi ska få kläder på kroppen.

Kom igen nu Zara!
Året är 2012, häng med i vad som gäller! Bevara framgångstanken , förnya er själva och stoppa användningen av giftiga kemikalier!