Okej, lite bra nyheter (en bit på vägen i alla fall)!

Eftersom bilar orsakar en stor del av Europas utsläpp behövs en ny standard som förpliktigar biltillverkarna att tillverka bilar som släpper ut mindre koldioxid. En ambitiös standard, där bilar år 2020 bara släpper ut 80 gram koldioxid per kilometer och år 2025 60 gram, innebär att vår klimatpåverkan dämpas ordentligt, behovet av olja minskar och de som kör får mindre kostnader. Win win!

Igår eftermiddag fattade EU-parlamentet beslut om detta, och även om det inte nådde hela vägen var det ett viktigt steg på vägen!

Bilindustrins stenhårda lobbyinsatser lyckades inte bräcka parlamentarikerna som beslutade att medelutsläppet för bilar år 2025 ska ligga inom spannet 68-78 gram koldioxidutsläpp per kilometer. Det exakta målet, sa de, måste bli tydligt innan år 2017.

Beslutet gör att biltillverkarna måste skärpa sig, och det är bra. Men vi måste ha större ambitioner! Greenpeace jobbar hårt för en standard på högst 60 gram CO2/km. Nu ligger beslutet i miljöministrarnas händer – vill de kan de stärka ambitionerna (eller för den delen vattna ur förslaget). För Sveriges del är det miljöminister Lena Ek som ansvarar får vår hållning.

Så kom igen nu Lena, stå upp för mindre utsläpp! Forza!