Korallerna har fått nog. Ja, korallerna vill faktiskt ha frihet, här på sitt eget rev. Frihet från att trålas sönder av bottentrålar, frihet från bottensediment som virvlas upp av fiskeredskap, frihet från att dras sönder av sportfiskarnas revar. För idag hotar fisket våra skyddade havsområden.

Under Europas maritima dagar, den 20-22 maj, samlas experter och politiker från hela Europa i Göteborg för att diskutera hur vi bedriver våra marina verksamheter EU, allt från energiproduktion till fiske.

Vi har precis varit på en tur för havet och är självklart på plats i Göteborg under de maritima dagarna. Vi började dagen med att uppvakta länsstyrelsen i Västra Götaland som från Eriksbergsscenen presenterade sitt arbete under rubriken ”För ett gladare hav – länsstyrelsens arbete med fisketillsyn”. Men glädjen uteblev.

Istället möttes länsstyrelsen av färgglada koraller och fiskar som protesterade mot bristen på just fisketillsyn i områden där värdefulla arter och livsmiljöer ska vara skyddade.

De färgglada representanterna övergick sedan till att berätta om den svåra situationen för djur och havsmiljö – även i Sveriges marina skyddade områden – och uppmana människor att skriva under vår EU-anmälan.

Ju fler vi är som skriver under, desto större är chansen att EU-kommissionen tar Sverige i örat och ser till att vår regering lever upp till EU:s minimala krav på marint skydd. Här kan du klaga du med.

Följ mig gärna på Twitter! Jag twittrar om vad som händer här under hashtaggen #EMD.