Strax efter att vi avslöjat att företag som National Geographic och Danone har kopplingar till APP, världens tredje största pappersproducent indonesiska Asia Pulp & Paper (APP), så gav det resultat.

Sumatratiger

© WWF

APP kontrollerar många av de områden på Sumatras tropiska sumpmarker som kalhuggits. Områden som är hem åt den utrotningshotade sumatratigern. På denna mark växer även den internationellt skyddade trädarten ramin, som hittats på ett av APP:s egna pappersmassabruk.

Inget företag vill kopplas samman med en sådan skandal därför meddelade National Geographic snabbt att de inte längre kommer att använda papper från APP. De kan göra mer och vi har erbjudit oss att hjälpa dem att stärka sin upphandlingspolicy för fibrer. Samtidigt är vi övertygade om att de menar allvar med att inte längre handla från APP.

Danone, en av världens ledande mejerikoncerner, har publicerat ett uttalande där de säger att de inte längre använder APP-papper till sitt märke Nutricia i Indonesien. Det är såklart bra men hur är det med alla andra märken de har? De har inte sagt något om dem hittills så vi fortsätter sätta press på dem genom att bl.a. mejla de ansvariga.

Beviset för att den hotade trädarten ramin finns på APP:s pappersmassabruk finns på film så det är svårt för APP, dess kunder och de indonesiska myndigheterna att ignorera fakta.

Så vad säger APP själva? De har gått ut och sagt att de ska skicka in ett eget specialistteam till pappersmassabruket. Men visst kommer det att kännas svårt att lita på resultaten som kommer från dem vid det här läget. De hävdar att det redan finns en oberoende rapport som inte hittat några skyddade arter men den rapporten är inte offentlig och det finns inga planer på att berätta vilka författarna är.

Polisen i Indonesien har meddelat att brottet kommer att kategoriseras som illegal avverkning och ska utredas ytterligare i samarbete med skogsdepartementet. Det är viktigt att polisen och skogsdepartementet omedelbart går in och beslagtar all ramin från APP:s bruk.

Men det finns fortfarande företag som använder APP:s papper. Xerox, Barnes and Noble, Collins Debden UK, Acer, Paragon Publishing, Countdown, Danone, samt Constable and Robinson har ännu inte tagit ställning mot APP:s regnskogsskandal. Vi vill att de offentligt går ut och åtar sig att inte längre handla från APP. Du kan hjälpa oss med detta genom att mejla företagen.