Carlgren%202.jpg

Det var stormöte i Bryssel i går. Miljöministrarna i EU pratade klimatåtgärder så det stod härliga till. Man skulle i och för sig kunna säga att de snarare satt och jämförde storleken på sina bilar. För så var det, alla ministrar var på plats för att försvara sina egna bilindustrier. Klimathotet kom liksom i andra hand en dag som denna.

Jag gillar vår miljöminister. Han tycker nämligen att Sverige har goda möjligheter att bli det första landet i världen med en helt fossilfri bilpark. Snacka om vision! Tillsammans med Reinfeldt tillsatte han också klimatberedningen. Ett mycket lovvärt initiativ där politiker från varje riksdagsparti slängdes in i samma rum för att under nästan ett års tid diskutera vägen framåt i klimatfrågan.

Klimatberedningen kom också, som Greenpeace rapporterade om i förra veckan, med ett förslag på hur man ska kunna minska bilarnas utsläpp av koldioxid. Man föreslog ett långsiktigt mål till år 2020 för att markera att bilindustrin framöver måste tillverka allt bränslesnålare bilar. En självklarhet i dessa tider kan man tycka.

Men miljöministern köpte inte detta. I Ekot säger han att han inte ens vill diskutera en nivå för ett långsiktigt mål.

Anders Wijkman (kd) och Maria Wetterstrand (mp), båda från klimatberedningen, kommenterade bl.a. detta i DN under rubriken ”Regeringes klimatsvek”.

Wiwi-Anne Johansson (v), en annan av klimatberedarna, var ute med liknande kritik redan under fredagen, då med titeln ”Miljöminister utan mål”.

Hon skriver:

Det är beklagligt att Sverige representeras i EU av en miljöminister som inte ens lyssnar på sina egna företrädare i klimatberedningen.

Det är mycket olyckligt att inte skicka tydliga signaler till bilindustrin idag då långsiktiga klimatmål behövs för att vända trenden och minska utsläppen. Klimatberedningen har enats om ett långsiktigt mål i den här frågan. Det är märkligt att regeringen inte lyssnar på den beredning de själva har tillsatt.

Jag kan inte annat än att hålla med, det är ganska märkligt. Men så har ju Sverige ganska stora bilar också..

/Anders