Den senaste veckan har väldigt många människor kontaktat Moderaterna via Facebook, Twitter och e-mails. Vad alla undrar är: Varför vill inte Moderaterna verka för att skydda Arktis från oljeexploatering, med allt vad det innebär av klimatpåverkan och stora olycksrisker?

Men ännu har det inte kommit något svar från Moderaterna. Trots flera hundra inlägg av engagerade människor på deras Facebooksida och många meddelanden till Moderaterna och Carl Bildt på Twitter är det helt tyst. Den enda reaktion som vi har fått är att utrikesministern har blockat oss från sitt twitterkonto. Det känns ju inte helt logiskt när Moderaterna samtidigt har varit i slutspurten på sin kampanj ”Hallå Sverige vi lyssnar”, där de säger sig bland annat lyssna på förslag på hur Sverige kan bli "föregångslandet för klimat och hållbarhet". 

Efter opinionsundersökningar bland allmänhet och i riksdagen samt efter det forskar- och politikerseminarium vi anordnade för ett par veckor blir det allt tydligare att Moderaterna är väldigt ensamma. Ensamma med sin politik som inte vill att Sverige ska verka för att oljan i Arktis stannar i marken. Bilden nedan illustrerar detta, där partierna röstar om skyddet av Arktis (M-representanten står längst ut till vänster på bilden). 

Endast moderaterna säger ja till oljeborrning i Arktis

Forskarna är tydliga: den globala uppvärmningen är här, den orsakas till allra största del av mänskliga utsläpp av växthusgaser och ingenstans märks det så tydligt som i Arktis. Vad vi behöver göra är att kraftigt dra ner på utsläppen och då också lämna mycket av de fossila reserverna i marken. Sverige har som arktiskt land ett ansvar både för klimatet, men också för den sårbara och unika miljö som Arktis är. Därför är det mycket märkligt att Moderaterna inte har velat använda Sveriges tvååriga ordförandeskap i Arktiska rådet till att driva frågor som skulle leda till ett riktigt skydd.

Nu är det bara två veckor kvar av vårt ordförandeskap och det måste Sverige använda till det yttersta för att få igenom allt man kan i skärpta miljöregler. För efter oss blir Kanada ordförande - ett riktigt värstingland i miljösammanhang - och oron är stor att miljö- och klimatåtgärder då kommer att helt lämnas vind för våg. Därför är det viktigare än någonsin att Sverige agerar tydligt och kraftfullt för skyddet av Arktis.

En stor majoritet av riksdagspartierna, inklusive de övriga partierna i regeringen, vill att Sverige ska verka för att stoppa oljeborrning i Arktis. Därför förväntar vi oss att även Moderaterna lyssnar på detta och slutar köra sitt solorace i den här frågan.

Moderaterna driver fortfarande sin kampanj där de vill lyssna på vad folket vill. Gå in på deras hemsida och skriv vad du tycker.

/Therese

PS Se gärna min presentation på vårt seminarium "Arktisk olja - vägen mot 6 grader?" här.

Här kan du se politikerdebatten på seminariet.