Efter att skeppet Gudafoss gick på grund och läcker olja utanför Oslo, nära Hvaler och den marina nationalparken där, har en av de största utmaningarna varit att få bort oljan från det isfyllda området. Det visar med all önskvärd tydlighet att vi inte kan släppa upp oljeindustrin till de nordligaste breddgraderna.

Våren 2009 var Greenpeace med Rainbow Warrior i området runt Hvaler för att dokumentera de unika korallerna som finns där. Samma sommar valde den norska regeringen att göra detta område till nationalpark – Norges enda till havs.

På grund

Is och kyla gör sanering mycket svårare.

Sent i torsdags kväll, 17 Februari, kom beskedet: Det isländska fartyget Godafoss hade gått på grund vid Hvaler och det läcker olja från tanken. Sedan i torsdags har man från kommuner och myndigheter gjort en beundransvärd insats för att minska skadorna på miljön. Det är ingen lätt uppgift.

Det har blivit uppenbart under de senaste dagarna att ett av de största problemen är:

  • Isen driver in i länsarna som ska samla upp oljan och fyller dem
  • Oljan driver in under isen och oljan blir då svår att spåra
  • Is nedsölad med olja måste hämtas med grävmaskin
  • Påfrestningarna på insatsstyrkan är mycket större när det är kallt.

Dessa problem är svåra att lösa, även om insatsen befinner sig bara några timmar från Oslo. Turligt nog har vind och strömmar gjort att oljan inte finns i nationalparken – dessvärre har mycket av oljan nått Vestfold vid kusten.

En olycka är aldrig planerad, i norr är beredskapen dålig och det kommer oftast inte små begränsade utsläpp. Så länge det är den verklighet vi lever i, bör inte oljeindustrin få tillgång till områdena längst i norr. Därför är det så viktigt att Carl Bildt håller vad han lovat inför Sveriges ordförandeskap i Arktiska rådet och lägger högsta prioritet på skyddet av den Arktiska miljön!