En av de största utmaningarna för att skapa förståelse för vad klimatförändringar faktiskt gör med planeten och civilisationen handlar om insikt.

De flesta vet om att jordens klimat förändras och att det innebär svåra konsekvenser. Vi läser om att november 2012 var den 333:e månaden i rad som jorden upplevde en global medeltemperatur över det normala, men vi förstår inte vad det innebär. Kanske handlar det om att klimatförändringen anses abstrakt; man har svårt att se, känna och uppleva vad det innebär. Dessvärre kan vi ge ett högst aktuellt exempel på hur klimatförändringar både känns och ser ut: Australien.

Australien har genomgått två veckors glödande helvete, med skogsbränder utom kontroll och temperaturer som stigit så högt att det meteorologiska institutet varit tvungna att lägga till ytterligare färger, svart och lila, i den färgskala som illustrerar de varmaste temperaturerna.
Människor och djur lider, kostnaderna blir enorma, och landets premiärminister understryker kopplingen till klimatförändringen (Vetenskapsradion i Sveriges Radio rapporterar däremot om att vissa gör en annan koppling...)

Men att konstatera att det rör sig om klimatförändringar räcker inte. Vi måste hantera orsakerna. Allt för få pratar om det faktum att Australien är världens största kolexportör och därmed spelar en betydande roll för orsaken till problemet. Australiens politiker har länge argumenterat att landets direkta utsläpp är bara en liten del av hela världens (känns det bekant?), och att Australien därför inte behövt vidta omfattande åtgärder. Men på något sätt har de enorma utsläppen som kommer när kolet förbränns lämnats utanför diskussionen.

Sådana utsläpp sker kanske inte inom Australiens gränser, men förbränningen av kolet som utvinns i landet och sedan exporteras, skapar den förödelse som Australiensarna nu upplever. Samtidigt planeras ofattbart nog för att expandera kolexporten ännu mer. Man fortsätter att agera som om Australien, och många andra länder, inte åtagit sig att förhindra att temperaturökningen överstiger två grader. 80 procent av alla kända fossila reserver måste få ligga kvar i marken om vi ska ha en chans att hålla temperaturökningen under två grader.

Idag, måndag, förväntas den varmaste dagen i den pågående värmeböljan. I en helsidesannons i The Australian Financial Review skriver kända forskare, politiker och organisationer under ett upprop till det australienska folket: låt oss börja diskutera kopplingen mellan det extrema vädret och kolexporten. Vi måste sätta stopp för kolexportexpansionen.

För en sak är klar: om inte expansionen av kolexporten stannar av, sätter Australien medvetet framtiden för sina barn på spel.