Ibland tar det lång tid att nå resultat.

Ibland kan det dröja åratal innan vi på Greenpeace får se resultat i kampanjer och mål vi arbetar med, och det gäller att vara både ihärdig och tålmodig. Men ibland kommer resultaten snabbare än man hade trott – som i fallet med vår kampanj att förmå de stora sportklädmärkena att ta sig i kragen och få bort giftiga kemikalier ur produktionen av deras kläder.

Mindre än två veckor efter att vi släppte rapporten ”Dirty Laundry” fick vi beskedet:
Puma har fattat galoppen!
 

Under ett års tid har Greenpeace tagit prover från både floder och avrinningsrör i anslutning till några kinesiska textilfabriker. Resultatet blev rapporten Dirty Laundry, vilken visar att cancerframkallande och hormonstörande kemikalier påträffades kring fabrikskomplex som har förbindelser med Nike, Adidas, H&M och många andra välkända klädmärken.  Så mycket som 70 procent av Kinas vattendrag är starkt förorenade, och miljontals människors dricksvatten förgiftas av utsläppen. Flera av dessa kemikalier är bioackumulativa och persistenta, och sprids okontrollerat i naturen - exempelvis har man funnit liknande kemikalier i Arktis.

Men nu har alltså Puma
, världens tredje största sportmärke, antagit utmaningen från Greenpeace! Puma bekräftade i veckan att de hörsammat uppmaningen och ska ta fram en plan för att helt eliminera alla utsläpp av giftiga kemikalier, både från produkterna i sig och produktionskedjan!

Goda nyheter, och en stor seger för alla som samlat in prover, skrivit brev, ordnat aktiviteter och på andra sätt engagerat sig för att förmå klädjättarna att agera. Vi på Greenpeace har gått ut hårt och efterfrågat rent spel från klädjättarna; ta ert ansvar och se till att avgifta er produktion och leverantörskedjor!

Puma visar vilja och ledarskap långt innan branschjättarna Nike och Adidas hunnit agera konkret. Nu ligger bollen hos dem: antar ni utmaningen att få bort giftiga kemikalier en gång för alla?