I dag kom en väldigt glad nyhet: världens största producent av tonfisk på burk lovar att bekämpa slavarbete och miljöförstöring inom tonfiskindustrin.

Detta besked kommer efter nästan två års kampanjande av Greenpeace tillsammans med andra organisationer och hundratusentals människor runtom i världen.

Företaget Thai Union har gått med på en rad förändringar för mer hållbart fiske och för bättre arbetsvillkor på fartygen. Detta skickar en stark signal till resten av fiskeindustrin, eftersom Thai Union är ansvariga för var femte tonfiskburk som säljs i världen.

Greenpeaceaktivister lämnar över en namninsamling där 680 000 människor kräver mer hållbar tonfisk av Thai Union.

Kommer de att hålla vad de lovar då? Hur vet vi att detta inte bara blir tomma ord? En viktig sak är att Thai Union har gått med på att själva bekosta en oberoende utredning av tredje part om hur väl de uppfyller målen i det här avtalet. En sådan utvärdering ska göras redan i slutet av 2018. Mina kolleger inom Greenpeace kommer också att sätta sig ner halvårsvis med Thai Union och följa upp detta så att det inte stannar vid tomma ord.

För mig är detta är ett exempel på hur kampen för mänskliga rättigheter och förbättrad miljö går hand i hand. Jag är glad att resultatet av den här kampanjen kan leda till både bättre arbetsvillkor för människor och för ett rikare liv i havet. Jag är säkert inte den enda som har fått en klump i magen när jag läst om de övergrepp som ofta begås ombord på tonfiskfartyg.

Detta är en fråga som Greenpeace har arbetat hårt med i många länder runtom i världen. Läs gärna mer om kampanjen och denna stora seger i denna blogg eller detta pressmeddelande på Greenpeace internationella sajt.

Magnus Eckeskog
Magnus är havsansvarig för Greenpeace i Danmark