Idag kl 17 svensk tid så ska Norges oljegigant nummer ett, Statoil, ännu en gång förklara sig för rätten i Edmonton i Kanada. De är åtalade för 19 brott mot miljölagstiftningen i samband med deras miljö- och klimatbelastande utvinning av oljesand i Kanada och kan få böta över 60 miljoner kronor.

Och det är inte en krona för mycket. I korthet är oljesandsutvinning ett av de mest förorenande och energiförbrukande sätt att utvinna fossila bränslen på. I processen släpps en miljon ton koldioxid ut i atmosfären och stora kanadensiska skogsområden bryts upp och blir till oigenkännlighet.

Men det är inte bara vårt grannland Norge som smutsar ner sina händer i Kanada. Flera svenska fondbolag medverkar också i förstörelsen eftersom de investerar stora summor i Statoil och därmed i det miljövidriga oljesandsprojektet.

Greenpeace har under flera år arbetat aktivt för att Statoils investerare - däribland de svenska – ska kräva att Statoil lever upp till sitt rykte som ett klimatmedvetet företag och dra sig ut från projektet i Kanada. Flera norska och svenska investerare bl.a Folksam, KPA, Swedbank Robur och Svenska Kyrkan, har lyssnat på våra argument och agerat för att få Statoil att dra sig ur oljesanden. Greenpeace har lagt förslag om att Statoil ska dra sig ur projektet på flera bolagsstämmor vilket också har fått stöd av flera investerare.

Just nu befinner sig min norska kollega Truls Gulowsen i Kanada för att delta på rättegången och ta sig en närmare titt på oljesandsutvinningens förödelse. Du kan läsa om hans personliga iakttagelser här.