Av Iréne ombord på Esperanza

Polarbears in Antarctica?
Isbjörnar på semester i syd?
Söndagar är oftast en ledig dag för många i besättningen. Förra helgen hittade vi en gammal plaskbassäng som vi parkerade oss i på helikopterdäck. Vi satt där och kippade efter andan, det var HETT! Jag låtsades vara på lyxkryssning. Jag är dock ganska säker på att luften inte går ur deras bassänger, och att de inte behöver fylla på med saltvatten var tionde minut! Då jag öppnade ögonen var jag fortfarande på gamla goda Esperanza, på väg mot Södra ishavet och definitivt inte på sightseeing.

Men turismen har anlänt till Antarktis. Antalet sightseeing-fartyg har fyrdubblats de senaste tio åren. Enligt International Association of Antarctic Tour Operators (IAATO) Kommer 33 000 människor att besöka Antarktis i år, att jämföras med 7 400 för tio år sedan.

Angående bilden här ovan från Times Online: författaren nämner faktiskt också Arktis, men vid en första anblick fick vi oss ett gott skratt!

IAATO har strikta regler för turism i Antarktis, och de tär fint, men systemet är frivilligt. För närvarande är den kommersiella turismen inte reglerad av miljörpotokollet. Turismnäringen hävdar såklart att det självreglerande systemet är tillräckligt.

Klimatörändringarna börjar märkas även i Antarktis, vilket kan bidra till ett ökat intresse för resor dit. Forskare oroar sig för att viljan att se isen innan den smälter kan leda till att området skadas snabbare. Det innebär i så fall att vi har en ganska märklig situation, där ett miljöhot uppmuntrar ett annat!

För inte så länge sedan sjönk kryssningsfartyget Explorer, som du kanske hörde talas om. Lyckligtvis räddades alla 154 ombord. Explorer var ett relativt litet fartyg - det är inte ovanligt att turistbfartygen har 1000 passagerare, vissa tar närmare 4 000!

Vi kan tjafsa om isklass och stärkta skrov - det borde förstås vara en självklarhet I Antarktis - men vilket skepp som helst kan råka ut för en olycka. Att segla vartsomhelst innebär att man tar en liten risk skulle man kunna säga (hoppas inte mamma läser det här!). En olycka i hård sjö och kalla vatten kan vara svår att sanera. Men i det långa loppet kan det vara antalet turister och fartyg som utgör det största hotet, genom att djurlivet störs och bestånd minskar. Tack och lov är det ovanligt att de stora fartygen landsätter sina passagerare.

Tyvärr för fartyg också med sig arter som inte hör hemma i Antarktis, som rislerar att stör områdets känsliga ekosystem. Turismen bör inte förbjudas, men måste regleras så att Antarktis kan förbli en plats för frid och forskning!

- Iréne

Den internationella bloggen på engelska innehåller fler inlägg