Idag står vi utanför de arktiska miljöministrarnas möte i Jukkasjärvi och kräver att de försöker sätta stopp för oljeborrningen i Arktis. Utrikesministrarna, som har hand om de ”riktiga” mötena i Arktiska rådet, har inte ens kunnat prata om att begränsa oljeexploateringen, men miljöministrarna kan inte gärna blunda för det uppenbara hotet mot klimatet och den arktiska miljön. Den hemliga beredskapsplan för oljeolyckor som läcktes till media i måndags visar med all sin sorgliga tydlighet att det enda Arktiska rådet hittills har åstadkommit är ett tomt papper helt utan åtaganden eller krav.

Ska vi kunna nå målen om att inte ha mer än två graders uppvärmning av planeten till 2100 (något som nästan alla världens länder har skrivit under på), så måste minst två tredjedelar av de hittade reserverna av olja och gas stanna i marken. Och då verkar det väl dumt att utvinna just de mest riskabla och svåråtkomliga oljereserverna, som oljan i Arktis och i djuphaven. När det dessutom är i stort sett omöjligt att sanera olja i isfyllda vatten, så känns oljeutvinning i Arktis som något bara väldigt giriga eller dåraktiga kan plädera för.

den 6 februari 2013 2013-02-06 : Sweden : Jukkasjärvi : Greenpeace kräver att de arktiska miljöministrarna försöker sätta stopp för oljeborrningen i Arktis vid miljöministermötet i Jukkasjärvi. Copyright Greenpeace / Linus Meyer

Greenpeace demand Arctic protection at minister meeting © Greenpeace / Linus Meyer

De enda som kan stoppa utvinning av olja i Arktis är de arktiska staterna, det är de och inga andra som bestämmer om man ska ta upp oljan eller inte. Det enda ställe där de träffas för att diskutera de här frågorna är Arktiska rådet. Därför är det under all kritik att Arktiska rådet fullständigt ignorerar riskerna med utvinningen och låter oljeindustrin borra ner sina skitiga fingrar i Arktis havsbotten. Att man sedan låtsas att allt är under kontroll med fluffiga dokument som inte förpliktar till något är ett stort trovärdighetsproblem. Och här är Sverige som ordförandeland utan tvekan medskyldigt.

Därför är det skönt att veta att vi som är här har er, över 2.5 miljoner människor som skrivit under på savethearctic.org, med oss. Vi börjar bli riktigt många och tillsammans kan vi ändra det här. Politikerna väljs av oss och företagen behöver oss som konsumenter. Så fortsätt skriva till ministrarna och kräv svar i alla forum som finns: mail, Twitter, Facebook eller du kan komma på.   

Fler bilder ser du här!