Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Aktion för tonfisken i Stilla havet

– nu trappar vi upp havsarbetet i Asien

Artikel - 25 januari, 2011
Ett svartlistat kylfartyg för tonfisk blockerades igår av klättrare från Rainbow Warrior. Aktionen är den första som vi genomfört i Taiwan och markerar starten på ett intensifierat arbete mot överfiske och för fler marina reservat i Östasien.

Aktion mot illegalt fiske:

En aktivist på ankarkättingen får vatten över sig.

Aktivisterna låste sig vid ankarkättingen och kräver att Taiwans fiskerimyndighet undersöker fartygets ägare som uppenbarligen bryter taiwanesisk lag. Aktivisterna lyckades hindra fartyget Lung Yuin under några timmar, tills en av aktivisterna togs ner av polis. Hon är nu släppt utan åtal.

Lung Yin har nu lyckats lämna hamnen för att fortsätta plundringen av Stilla havets tonfiskbestånd. Fisk som kommer att hamna i Japan, Taiwan och USA. Fartyget som finns på vår svarta lista, kvarhölls 2004 i Japan för illegalt fiske och har även anklagats för brott mot mänskliga rättigheter ombord under de senaste åren.

Ägarna, Lungsoon Group, har 13 fartyg i sin flotta som levererar frusen tonfisk till Japans lukrativa sashimi-marknad. De förser även amerikanska märken sm Bumble Bee, Chicken of the Sea och Starkist med Långfenad tonfisk.

Exponerade

Rainbow Warriors besättning började med att under lördagskvällen påkalla uppmärksamhet genom att projicera ”illegalt i Taiwan?”, ”Förundersökning nu!” och ”Stillahavsplundring” på kylfartygets sida.

Taiwanesiska fiskerimyndigheter bekräftade att fartyget inte registrerat sin verksamhet, som bedrivs under bekvämlighetsflagg, på det sätt som lagen i Taiwan kräver.

Det industriella fisket i Stilla havet är omfattande och ohämmat –  60 procent av världens tonfisk fångas här. Forskare har varnat för att Gulfenad tonfisk och Storögd tonfisk redan är starkt hotade av legalt och illegalt överfiske. Och att långrevsflottorna är dåligt reglerade och ofta inblandade i tjuvfiske.

Kylfartyg som Lung Yuin används ofta som smuggelfartyg för att föra ut tonfisk från Stillahavsområdet. Den illegala överföringen av fångst till havs tros vara mycket omfattande i Stilla havet, där verksamheten dokumenterades för första gången av Greenpeace 2008.

Skydda Stilla havet

Rainbow Warrior är på turné i Östasien för att belysa det akuta behovet av marina reservat och att skydda Stilla havet mot destruktiva industrifiskare.

Vi har gått samman med andra lokala grupper i Taiwan för att försöka påverka den taiwanesiska regeringen att stödja arbetet för att rädda tonfisken och reglerar sin fiskeflotta på ett bättre sätt. Taiwans fiskeflotta är bland de största i världen.

Utarmningen tonfiskbestånden märks inte bara på öarna i Stilla havet utan också på platser som Taiwan, där det kustnära tonfisket blir lidande. Det småskaliga fisket får allt färre stora tonfiskar.

Lösningarna

Konsumenter och företag måste neka att köpa ohållbart fiskade tonfiskprodukter som kommer från den här skumma verksamheten i Stilla havet. Det är dags för regeringar att agera och se till fisket blir hållbart.

Taiwan måste ge sitt stöd för reglering av fisket i Stilla havet och skapa marina reservat. Fisket måste reduceras med hälften och överföringen av fångster mellan fartyg till havs måste förbjudas.

Vi arbetar för ett globalt nätverk av marina reservat som täcker 40 procent av världens hav.

Detta är bara början på vårt arbete i Taiwan och Östasien.