Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Aktivister gripna i aktion mot genpotatisen som regeringen borde stoppa

Artikel - 9 juni, 2011
--- UPPDATERING: Fyra aktivister har låst fast sig i lastbilen som åkte iväg med GMO-potatisen Amflora från lagret i Nedre Vojakkala. Aktivisterna följde efter lastbilen 10 mil till ett potatislager i Unbyn där de låste fast sig. Bilen kan varken lasta av eller köra för närvarande.----

Imorse flyttade kemiföretaget BASF den genmodifierade potatisen Amflora med poliseskort från den lagerlokal norr om Haparanda som vi haft under bevakning i tre veckors tid.

Aktivister arresteras.

Sju aktivister greps av polis så snart de närmade sig lastbilen med genpotatisen.  Aktivister  stoppade samtidigt traktorn som skulle sätta GMO-potatis i  Nedre Vojakkala. Även de arresterades efter några timmar.

Vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson borde ta över och på politisk väg förhindra att potatisen - som innehåller en gen som ger antibiotikaresistens - släpps ut i naturen. Den svenska regeringen blir allt mer ensam om att tillåta odlingen av GMO-potatisen Amflora.

- Det är oförståeligt att landsbygdsminister Eskil Erlandsson och miljöminister Andreas Carlgren inte sätter försiktighetsprincipen först och stoppar odlingen av den onödiga GMO-potatisen. När de inte agerar, måste vi göra det, säger Ludvig Tillman på Greenpeace.

Aktivist förs bort.

Odlingen av Amflora är sedan förra året förbjuden i Grekland, Österrike, Luxemburg, Italien och Ungern. Ungern har gått så långt som att stämma EU-kommissionen för att den kört över medlemsländerna när den godkänt Amflora, en stämning som bland annat Frankrike och Polen står bakom. Länderna menar att godkännandet av GMO-potatisen inte är förenligt med försiktighetsprincipen och därmed olagligt. Sverige har dock ignorerat riskerna med BASF:s GMO-gröda.

Att BASF odlar GMO-potatis för att maximera sina vinster gynnar inte den svenska landsbygden och dess småskaliga näringsidkare, säger Ludvig Tillman. Vi vill att landsbygdsminister Eskil Erlandsson i praktiken visar att Centerpartiets vackra formuleringar om försiktighet när det gäller GMO är mer än tomma ord.

Med anledning av att Amflora innehåller gen som ger antibiotikaresistens, rekommenderar det norska Naturvårdsverket att potatisen förbjuds i Norge. Även den danska regeringen har agerat för att potatisen inte ska odlas i Danmark.