Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

En arktisk tidskapsel

Artikel - 8 april, 2013
Hur tar vi namnen på våra nästan 3 miljoner arktiska försvarare till Nordpolen? Vi bygger såklart en oförstörbar, giftfri tidskapsel som kan tas med på en internationell expedition till geografiska nordpolen, sänkas 4.3 km under isen och placeras på havsbotten! Sen kan vi ju etsa in varje enskilt namn med laser på glaskassetter med en speciell högteknologisk nanoteknik! Det var planen. Och nu är den verklighet. Här får ni veta hur tidskapseln är skapt.

Tidskapseln

Höljet: Kapselns hölje är tillverkat av titan, ett mycket långlivat, reaktionströgt material. Alla bultar och muttrar är också tillverkade av titan. Inskriven på den titanring som omsluter kapseln är orden: Projekt Aurora 2013 | Rädda Arktis | och ett citat från den prisbelönte författare Arundhati Roy: "En annan värld är inte bara möjlig, hon är redan på väg. En lugn dag, kan jag höra hennes andetag. "

Ankaret: Ankaret är gjord av järn, en metall som är ständigt närvarande i den arktiska havsmiljön. Efter många år, ungefär till år 2050, kommer järnet har rostat sönder och tidskapseln kommer att flyta upp. Vid den här tiden vet vi redan hur människor har reagerat på hoten om klimatförändringar. Forskare säger att senast detta datum måste den mänskliga civilisationen ha minskat sina utsläpp av koldioxid med cirka 80% om vi vill undvika de värsta effekterna av klimatförändringarna.

Sfären: Glaskapseln i sig är tillverkad av högkvalitativt, trycktåligt vitrovexglas som har egenskapen att det blir ännu starkare under det tryck som kommer med djupt vatten. Glassfären och titanramen har positiv flytkraft, så de svävar strax över ankaret i den iskalla Ishavet. Inuti sfären är det vakuum.

den 8 april 2013 Tidskapsel

Tidskapsel grafik © Stan Kokke/Greenpeace

 

Kassetthållaren: är tillverkad av titan. Den är fäst inne i sfären, och innehåller totalt åtta kassetter.

Kassetterna: För blotta ögat, ser de åtta glaskassetterna ut att ha dekoreras med fina mönster. Men under ett mikroskop, börjar enskilda namn dyka upp. Sir Paul McCartney. Penelope Cruz. Thom Yorke. Mitt namn. Och ditt. Och många fler. Dessa över 2,7 miljoner namn utgör innehållet i de två första skivorna, båda inbäddat i sin egen kassett  Den tredje kassetten är en laseretsad illustration av hur mycket isen har minskat mellan 1979 och 2012. Den fjärde och femte inkluderar texten i vår politiska deklaration av ett skydd för Arktis. Den sjätte håller namnen på alla de 16 medlemmarna i Team Aurora, som skidar över den frusna arktiska oceanen för att sänka kapseln. Den sjunde kassett rymmer ett mikroskop för att läsa de första två skivorna och ett USB-minne med alla namn skrivna på 4500 PDF-filer. Och slutligen, försiktigt nedvikt inne i den åttonde kassetten ligger en satinflagga för framtiden, i samma design som titaniumflaggan som sitter ovanpå kapseln.

Flaggan: En titan- och vaxversion av den vinnande flaggan för framtiden pryder toppen av tidskapseln. En flagga som symboliserar fred, hopp och global enighet runt Arktis, designad av 13-åriga Sarah Batrisyia från Malaysia. Flaggan valdes ut i en tävling av modeikonen Vivienne Westwood.

Nordpolsexpeditionen 2013

Just nu är kapseln och dess beskyddare på sin resa norrut. Vid den här tiden nästa vecka, kommer kapseln ha funnit sitt nya hem djupt under den bräckliga arktiska havsisen, inbäddad i det iskalla vattnet under Nordpolen. Och varje dag framöver kan vi blicka norrut och veta att våra namn finns där, etsade på en glassfär som svävar över havsbottnen, som ett bevis på vår vilja att skapa en bättre framtid för våra barn.