Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Fortfarande ingen lösning för de åtalade i Ryssland

Artikel - 11 december, 2013
Flera svenska medier har rapporterat om att Dima och de andra aktivisterna i Ryssland har benådats. Det stämmer tyvärr inte.

- Vi vågar inte hoppas på något ännu. Ryktet om benådning bygger på förslag till duman, det ryska parlamentet, och på deras agenda senare denna månad. Fram till omröstningen i duman är detta bara spekulationer, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Arctic 30 Activists in St. Petersburg

Svenska medier har rapporterat att alla 30 har benådats, medan andra nyhetskällor har sagt att de inte kommer att benådas. Greenpeace kan bara avvakta i väntan på beslut i duman senare denna månad.

- Den 30 skulle aldrig ha arresterats ifrån första början. Fartyget var på internationellt vatten, och de 30 greps och anklagades för ett brott de aldrig begått. De absurda anklagelserna mot dem måste släppas så att de får komma hem till sina familjer, säger Annika Jacobson.

De 28 Greenpeaceaktivister och två frilansjournalister har släppts mot borgen efter att ha suttit fängslade i två månader, men samtliga utländska medborgare får inte lämna S:t Petersburg.