Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace avslöjar illegal regnskogsskandal

Artikel - 1 mars, 2012
Asian Pulp and Paper (APP): “Nolltolerans mot illegalt timmer”. Dessa fyra ord säger mycket men tydligen har de ingen betydelse för det företag som upprepar orden som ett mantra trots att det inte är sant. Idag har vi släppt bevis för att vad APP säger inte är sant.

Resultat av ett års undersökning avslöjar hur APP systematiskt bryter mot Indonesiens lagar som skyddar ramin, som är en internationellt skyddad träart under konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (CITES).

 

Raminträd kommer från Indonesiens tropiska sumpmarker, en av få platser, där den utrotningshotade sumatratigern fortfarande finns. Vår senaste kartläggning visare att sedan 2001 så har åtminstone 180 000 hektarskog på tropisk sumpmark, ett område dubbelt så stort som New York, huggits ner på mark som nu kontrolleras av APP. Inte undra på att det bara finns 400 sumatratigrar kvar i det vilda!

Många besök gjordes på APP:s största pappersmassefabrik det senaste året. Gömda bland annan regnskogstimmer, som väntade på att bli pappersmassa, fanns många timmerstockar av ramin. För att bevisa att dessa träd verkligen var ramin togs prover som skickades till ett oberoende expertlaboratorium i Tyskland. Laboratoriet bekräftade att alla prov var just ramin.
Resultaten från hela utredningen kan du läsa här


Förutom att vi upptäckt att APP innehar illegal ramin har vi också spårat vart APP:s pappersmassa tar vägen. Vi har hittat spår som leder till stora globala namn som Xerox (en av världens största distributörer av papper till digital utskrift), National Geographic och Danone (en av världens ledande mejerikoncerner). Precis som vi gjorde med Barbies förpackningar förra året så utförde vi även rättstekniska tester på dessa företags produkter och upptäckte att de innehöll regnskogsfibrer.

I Jakarta kommer Greenpeace i Indonesien överlämna videomaterialet till polisen och kräva att skogsdepartementet och CITES-myndigheterna omedelbart beslagtar all olaglig ramin som finns i APP:s verksamhet och de arbetar tillsammans för att stoppa handeln med ramin från Indonesiens regnskogar.

APP underminerar inte bara rättsäkerheten i Indonesien med deras agerande, det får även implikationer för några av de största kunderna i denna regnskogsskandal . Företag som Xerox och Danone måste nu göra som andra stora namn redan gjort, t.ex. Mattel, Nestle och Adidas, och säga upp sina affärer med APP.

Hjälp oss att få dessa företag att sluta stödja APP:s skogsskövling

Sumatra peat land

 

Ämnen