Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Jakten på tonfisk skördar många arter

Artikel - 23 november, 2010
Tonfiskkonserver innehåller ofta flera olika arter, vilket är ett brott mot EU-lag. Stapelvaran för konserverna, den relativt vanliga tonfisken Bonit, blandas friskt med små exemplar av överfiskade arter som till exempel Storögd och Gulfenad tonfisk.

Det visar ett genetiskt test av 165 olika tonfiskprodukter från 50 olika leverantörer som testlaboratoriet AZTI Tecnalia genomfört på Greenpeace uppdrag och som publiceras idag. Nästan var tredje produkt innehöll kött från olika arter.

Anledningen till att konserverna ofta innehåller hotade arter är de ohållbara metoder som används för att fånga tonfisken ute på havet. I jakten på de sista tonfiskarna har fiskeflottorna ökat bruket av fiskgyttrare (på engelska fish aggregation devices, FADs), en slags flottar som läggs ut i öppna havet för att locka till sig fisken. Runt 70 procent av tonfisken fångas idag med fiskgyttrare.

Problemet är att fiskgyttrarna inte bara lockar till sig den tonfisk som är målet för fisket. Tillsammans med bonitstimmen samlas massor av hajar, sköldpaddor och svärdfisk, som alla följer med när alla djur som samlats runt flotten fångas i ett enormt nät – en ringnot. Runt 10 procent av all fångst är oönskade arter, sk bifångst.

Just nu arbetar vi på Greenpeace intensivt över hela världen för att pressa tonfiskindustrin att bli mer hållbar. Vid sidan av marina reservat, stängda för fiske, som skyddar tonfiskens lek- och uppväxtområden kräver vi att industrin slutar använda fiskgyttrare.

Inom EU arbetar vi för att få skurkstater som Spanien, Frankrike, Italien och Malta att sluta prioritera tonfiskindustrins kortsiktiga vinster och istället skydda de hotade bestånden. Hittills ser det mörkt ut. Just nu förhandlas fiskekvoterna för den utrotningshotade blåfenade tonfisken i Paris, men skurkstaterna lyckades få resten av EU att gå med oförändrade kvoter för nästa år. Hur förhandlingarna slutar får vi se i slutet på veckan, den 27 november.

Ämnen
Taggar