Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Levi's lovar fullständig avgiftning!

Artikel - 13 december, 2012
Världens största jeansmärke, Levi’s, meddelade igår att de åtar sig att stoppa användning och utsläpp av giftiga kemikalier genom hela sin produktionskedja till 2020. Åtagandet är ett resultat av Greenpeace Detox-kampanj.

- Det har nästan gått en hel vecka sedan vi senast såg ett större varumärke inom textilsektorn åta sig att fullständigt ta bort alla farliga kemikalier i hela tillverkningskedjan. Efter sex dagars intensiva kampanjer i Asien, Europa samt Nord- och Sydamerika, blir Levi’s den elfte internationella klädjätten att officiellt lova att helt giftsanera våra kläder, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Som en första åtgärd kommer Levi’s kräva att 15 av företagets största leverantörer (var och en med flera anläggningar) i Kina, Mexiko och i andra utvecklingsländer offentliggör information om utsläpp och föroreningar redan till slutet av juni 2013. Ytterligare 25 stora leverantörer åläggs att göra samma sak till slutet av 2013. Människor som bor i anslutning till dessa faciliteter får därmed tillgång till information om utsläpp i sin närmiljö och hur de kan ha påverkats.

Centralt är även att Levis garanterar att eliminera alla PFC-gifter tilll slutet av 2015, och lovar att leda branschen i en övergång till PFC-fria alternativ och ofarliga kemikalier senast 2015.

- Det är en seger för människor och miljö, men även ett slående bevis på vad som kan hända när hundratusentals människor gemensamt sätter press på jättarna, säger Jacobson.

Sedan kampanjen att förmå Levi’s att avgifta inleddes förra veckan har över 210,000 människor anslutit sig. Tiotusentals individer har agerat i sociala medier, och mer än 700 människor har protesterat vid Levi’s affärer i över 80 städer världen runt.

- Det är hög tid att även andra märken som Calvin Klein, Gap, Jack&Jones och Vero Moda hoppar på tåget. Vi kommer att fortsätta exponera och pressa klädjättarna tills dess att giftiga kemikalier är fullständigt eliminerade, säger Jacobson.

Greenpeace Detox-kampanj kräver att modemärken
- förbinder sig att stoppa utsläpp av alla farliga kemikalier senast 2020
- begär att deras leverantörer offentliggör information om alla utsläpp av giftiga kemikalier från tillverkningsanläggningar för omkringliggande samhällen.

MER INFORMATION
Annika Jacobson
, chef Greenpeace, 070 542 08 90
Jesper Liveröd, kommunikationsansvarig 070 340 54 14

Ämnen