Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Nu ger vi Facebook en deadline för att ta bort kol som vän

Artikel - 3 februari, 2011
Den 22 april är det Earth day, Jordens dag, och fram till dess vill vi att Facebook tar fram en konkret plan för hur de ska sluta med kol och satsa på förnybar energi. Kommer de att anta utmaningen?

Facebooks växande datornätverk får idag sin elektricitet till stor del från kol. Förra året valde Facebook att öka den andelen genom att låta sina två första egna datacenter få majoriteten av elen från kolkraft. Sedan vi startade kampanjen för ett år sedan har över 600 000 Greenpeacesupporters från hela världen bett Facebook sluta med kol och driva sina enorma datacenter med förnybar energi.

I förra veckan träffade vår generalsekreterare Facebooks marknadsföringschef Randi Zuckerberg. Randi är även  VD:n Mark Zuckerbergs syster.

- Som företag har vi diskuterat hur vi kan använda oss av mer hållbar, förnybar energi... vi skulle gilla att vara er partner i det.

Vi är glada för det och den goda kommunikation vi har med Facebook. Det är också tydligt att de bryr sig om vad allmänheten tycker.

Som uppmuntran och som en liten knuff i rätt riktning ber vi Facebook ta fram en konkret plan för hur företaget ska sluta med kol,  innan Earth Day den 22 april. Den dagen vill vi tillsammans med Facebook kunna fira planen för hur de ska bli ett modernt, grönt företag.Facebook, som är ett av världens mest innovativa IT-företag, har möjligheten att inte bara minska sitt koldioxidavtryck utan dessutom sätta ett exempel för den växande IT-industrin.

I september 2010 skickade vi ett formellt brev till VD Mark Zuckerberg. Facebook svarade på brevet direkt i kommentarsfältet.

Många har skickat meddelanden till Mark direkt på hans egen Facebooksida, och ännu fler har hållit koll på Green on Facebook-sidan. Vi vill ju veta att vi lugnt kan "gilla", lägga in statusuppdateringar och bilder utan att gynna smutsig kolkraft.

Som svar det har Facebook framhållit det arbete de redan gör för att bli grönare. De har också bjudit in Al Gore att föreläsa för Facebooks personal på högkvarteret i Palo Alto.

Men nu är det dags att ta nästa steg. Som hjälp har vi skissat på vilka åtgärder Facebook kan vidta - både för sina nuvarande datacenter i Oregon och för framtida expanderingar.

Som stor energianvändare har Facebooks val av elleverantör betydelse. Mark Zuckerberg och de andra kan hjälpa oss säkra en framtid med hundra procent förnybar energi som kan skapa miljontals gröna jobb. Men om tiden går utan att någon plan konkretiseras måste vi öka trycket, och vi kommer att be om din hjälp.

Gå med i kampanjen, och glöm inte att sprida länken till dina vänner.