Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Rädda Arktis från Shell och dess Ryska Vänner

Sida - 2 juli, 2013
Arktis står ännu en gång under hot från de stora oljebolagen.

Det senaste året har vi sett hur vårdslösa oljebolagen i Arktis kan vara. Shell, ett av världens största och mäktigaste företag, har lett jakten efter arktisk olja. Men efter en mängd misslyckanden har bolaget tvingats pausa sitt borrprogram i Alaska. 

Men ännu har Shell inte gett upp - långt därifrån. Istället har de skrivit på ett avtal med Gazprom och Rysslands president Vladimir Putin, som har öppnat bakdörren till Ryska Arktis. Där har Shell nu fått tillstånd att borra efter olja. En plats där korruptionen är utbredd och oljebolagen till stor del kan verka fritt, utan regleringar.

Kampen för att rädda Arktis kommer avgöras i Ryssland. Ett stort oljespill är nästan oundvikligt om de stora oljebolagen får verka här. Det här är ett jättehot mot så väl ursprungsbefolkningen, som isbjörnarna och de andra djuren som lever i Arktis.

Titta på videon och få en uppfattning om hur dåliga Shells nya vänner egentligen är.

 

Det ironiska är att det enda skälet till att Shell och Gazprom kan borra i Arktis över huvud taget är på grund av klimatförändringarna som smälter Arktis isar. De vill  alltså borra efter samma olja som är orsaken till att isarna började smälta från första början. Det är en ond cirkel som vi måste göra allt för att bryta en gång för alla. 

Det första steget för att lyckas med detta är att skapa en folkrörelse som är stark nog att stå upp mot några av världens mäktigaste företag. 

På bara 12 månader har folkrörelsen som vill Skydda Arktis vuxit till över tre miljoner människor och vi börjar tas på allvar av världens makthavare. Det enda skälet till att Shell slutade borra efter olja i Alaska var för att de visste att de inte kunde göra det riskfritt och när världens ögon var riktade mot dem vågade de inte riskera ännu ett misstag. 

Vi kan vinna denna kamp men vi behöver vara flera miljoner människor som står upp mot Shell och dess vänner, och som drar en gräns i den Arktiska isen och säger: Ni kommer hit men inte längre.

Det börjar här. Skriv på för att Skydda Arktis och hjälp till att stoppa Shell.

www.Savethearctic.org