Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Scan säger nej till genmodifierade organismer

Artikel - 23 mars, 2011
Livsmedelsjätten Scan meddelar att man från och med 1:a maj kommer återta kravet på GMO-fritt foder till grisar. Vi är glada att Scan - en av Skandinaviens största livsmedelsproducenter - tagit ett aktivt steg i riktning mot en hållbar, trygg livsmedelsproduktion som undviker att genmodifierade grödor smyger sig in livsmedelskedjan.

- Scans ställningstagande får en positiv trippeleffekt: konsumenter kan känna trygghet att deras mat producerats utan GMO, efterfrågan på GMO-foder kommer minska markant, samtidigt som beskedet sänder en kraftig signal till resten av branschen att GMO inte är en del av  framtiden, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

Greenpeace märker Scanprodukter på Willys 2006.

Vi har länge drivit kampanj för att uppmärksamma risker och osäkerheter som förknippas med GMO, bland annat mot Scan. Så sent som 2006 genomförde organisationen gerillamärkningar av Scan-produkter i svenska livsmedelsbutiker. Med klistermärken och konsumentinformation informerade vi om att Scans, och andra köttprodukter från Swedish Meats, kan ha producerats med GMO.

- 70 procent av Sveriges befolkning motsätter sig GMO. Det är tydligt att branschen hörsammar konsumenternas krav. Frågan är när regeringen, i synnerhet miljöministern och landsbygdministern, kommer att göra det, säger Patrik Eriksson.