Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Seger för regnskogen!

Artikel - 8 februari, 2013
Efter över tio år av intensiva kampanjer och förhandlingar förbinder sig den asiatiska pappersjätten Asia Pulp & Paper (APP) att sluta skövla den ovärderliga regnskogen i Indonesien!

Detta kan vara ett fantastiskt genombrott för de sydostasiatiska regnskogarna, för klimatet, den biologiska mångfalden och svårt hotade arter som tigrar och orangutanger...och inte minst för de människor som lever i och av regnskogen.

Dessutom är det en fantastisk seger för såväl Greenpeace som många olika organisationer i det civila samhället som har kämpat så hårt, så länge för att stoppa den destruktiva skogsskövlingen.

Indonesiens unika regnskog är starkt hotat av avskogning. Förlusten av regnskog är ett akut hot mot den biologiska mångfalden i regionen, och den skyhöga avskogningstakten gör Indonesien till världens tredje största utsläppare av koldioxid, näst efter USA och Kina. De störta enskilda hoten mot den kvarvarande urskogen kommer från pappersmasseindustrin tillsammans med palmoljeindustrin.

APP är den största papperstillverkaren i Indonesien, och har fram till nu varit notoriskt hänsynslösa i sin framfart i Indonesien. Men i veckan offentliggjordes alltså en ny policy för skogsskydd, som kan avsluta företagets kontroversiella avskogning - om det hålls.

Beskedet om åtagandet att sluta avskogningen är skäl att fira, men samtidigt måste man komma ihåg att det är vad som händer i skogen som räknas. Greenpeace kommer att övervaka utvecklingen noga. Om APP till fullo driver igenom sin nya inställning kommer vi att få se en dramatisk förändring efter år av avskogning i Indonesien

Jag skulle aldrig ha trott detta möjligt bara för några månader sedan. APP förnekade då fortfarande att det fanns några som helst problem med deras verksamhet och vägrade vidta åtgärder för att stoppa skövling av regnskog och torvmarker för massa- och pappersproduktion. Men varför har 'spelet' förändrats nu?

Efter avslöjanden från Greenpeace om hur APP bidragit till avskogning på Borneo och Sumatra, har över 100 internationella företag brutit samarbetet med APP eller stoppat beställningar, med kravet att APP måste sluta regnskogskövlingen. Dessa företag inkluderar jätteföretag som bland andra Adidas, Kraft, Mattel, Hasbro, Nestlé, Carrefour, Staples och Unilever. Skagenfonden och den norska oljefonden har också dragit sig ur som en följd av avslöjningarna om regnskogsförstörelse. Trycket blev för stort, och till slut tvingades APP agera.

Även om APP är en stor aktör i Indonesiens skogar,  finns det andra företag som ännu inte tar regnskogens beving på allvar. Greenpeace har nu skrivit till företaget Asia Pacific Resources International, Indonesiens näst största pappersmassaproducent, och ställt frågan när de ska ta samma ansvar som APP och avsluta förstörelsen av den indonesiska regnskogen.

APPs omvändning är remarkabel och oerhört viktig. Låt oss hoppas löftet verkligen hålls!

Erika Bjureby, PhD
Arbetar med frågor om skog och skogsskövling för Greenpeace i Norge