Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

World Press Photo Award för tragiska bilder från Dalian-olyckan

Artikel - 11 februari, 2011
Den kinesiske fotojournalisten Lu Guang vinner World Press Photo award för sitt arbete för Greenpeace under oljeutsläppet i Dalian förra sommaren. Bilderna visar brandmannen Zhang Liangs tragiska död under försöken att rensa upp efter oljekatastrofen. Vi är glada för Lu Guangs pris, men det också en påminnelse om en ung människas onödiga och sorgliga död.

Den kinesiske fotojournalisten Lu Guang vinner World Press Photo award för sitt arbete för Greenpeace under oljeutsläppet i Dalian förra sommaren. Bilderna visar brandmannen  Zhang Liangs tragiska död under försöken att rensa upp efter oljekatastrofen.   Vi är glada för Lu Guangs pris, men det också en påminnelse om en ung människas onödiga och sorgliga död.

Olyckan i Dalian skedde i skuggan av Deep Horizon-katastrofen i Mexikanska golfen. Olyckan var mindre i omfattning, men också den förödande. Rörledningar vid en oljedepå exploderade och stora mängder olja läckte ut. Människor från trakten försökte desperat sanera stränderna och vattnet,  ofta helt oskyddade och med bara händerna.

Vår hunger efter olja kostar liv och levebröd, från Dalian till Mexikanska golfen. Den måste få ett slut – vi måste se bortom oljan, och arbeta för en framtid med förnybar energi.

Läs mer om Dalian-olyckan här (på engelska)

World press photo