Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ännu en kommun blir GMO-fri!

Artikel - 18 januari, 2010
Sverige kommer stegvis närmare ett hållbart samhälle, fritt från genmanipulerade organismer i livsmedel, foder och jordbruk. Senaste framsteget kommer från Bohuslän på den svenska västkusten, där Uddevalla kommun beslutat att bli GMO-fri.

När många genmodifierade organismer odlas sprider de sig med vind och bipollinering och blandar sig med både vanliga och ekologiska odlingar.

Som en direkt följd av den kampanj för GMO-fria zoner Greenpeace drivit i samarbete med nätverket Hej Då GMO, Småbrukare i Väst, LRF och Ekologiska odlare i Väst, har nu Uddevalla kommun beslutat att ta aktiv ställning mot GMO.

Den 13 januari antog Uddevallas kommunfullmäktige en motion som krävde att Uddevalla ska ha en långtgående målsättning att bli en så kallad GMO-fri zon. Detta innebär att kommunen tar en officiell ställning emot hälso- och miljöriskabla genmanipulerade produkter, och åtar sig att i upphandlingar ställa krav på GMO-fria produkter.

Motionen kom till som ett resultat av att Greenpeace i samarbete med ovannämnda organisationer uppvaktat de politiska partierna i Uddevalla, informerat om konsekvenserna med genmanipulerade organismer respektive fördelarna med att välja en hållbar inriktning. Målet var att förmå Uddevalla att ta ställning och bli en GMO-fri kommun.

Motionen lades av lokala representanter för Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet, med Elving Andersson (c) som första namn.

- De lokala centerpartisterna i Uddevalla, med Elving Andersson i spetsen, har visat att man både tänker hållbart och långsiktigt, säger Akiko Frid, talesperson i GMO frågor på Greenpeace. Underligt nog har Anderssons partikamrater i regeringen, jordbruksminister Eskil Erlandsson och miljöminister Andreas Carlgren, en okritisk, positiv inställning till GMO och arbetar aktivt för att GMO ska få en större plats i det svenska och europeiska jordbruket.  

Mer information: Akiko Frid, talesperson GMO-frågor Greenpeace, 0767669712