Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Stoppa pressarna! ”Storsatsningen på havsmiljön” är ett riktigt aprilskämt

Artikel - 1 april, 2011
Idag skickade vi ut ett fejkat pressmeddelande från regeringen, som berättar om en storsatsning på marina skyddade områden. Men telefonnumren till ”Roger Engwall, pressekreterare hos Andreas Carlgren” och ”Ann-Charlotte Nieman, ämnesråd på miljödepartementet” gick i själva verket till personer här på vårt kontor i Stockholm.

Journalister och andra intresserade ringde för att få nyheten bekräftad. I slutet av eftermiddagen ringde en inte så lättlurad pressekreterare med humor från landsbygdsminister Eskil Erlandssons stab, för att tala med den tydligt överarbetade och inte speciellt skicklige lögnaren ”Roger” (länk till ljudfilen - mp3)

På havsbotten i Kattegatt.

Vi har haft barnsligt roligt, det ska erkännas. Men bakgrunden till aprilskämtet är djupt deprimerande:

Bara 5% av Sveriges havsområden är ”skyddade”.  I praktiken har de inte något verkligt skydd: till och med destruktivt fiske som bottentrålning pågår idag i dessa områden.

Samtliga föreslagna åtgärder i vårt fejkade regeringspressmeddelande är fullt rimliga och skulle leda till kraftiga förbättringar för våra hav.

Regeringen kan faktiskt göra det här, och på riktigt kunna säga det som stod i pressmeddelandet:

”- Genom att skapa äkta marina reservat sätter Alliansen nu punkt för den destruktiva behandlingen av våra havsmiljöer och säkerställer att vi kan lämna över ett friskt och levande hav till kommande generationer, säger Andreas Carlgren.”

Ämnen