Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Sverige ställer sig bakom ett stopp för bottentrålning

Artikel - 13 april, 2006
Sverige kommer enligt miljöminister Lena Sommestad att verka för ett stopp för bottentrålning på internationellt vatten. Vi är nöjda med miljöministerns uttalande. Nu gäller det att Sverige går från ord till handling och verkar aktivt inom EU och FN för ett moratorium.

Sveriges miljöminister Lena Sommestad (i mitten) besöker Greenpeace utställning om djuphavet. Den svenska regeringen kommer nu att verka för ett FN-moratorium mot djuphavstrålning på internationellt vatten.

I två dagar har vi haft ett stort bottentrålningsnät uppspänt i Kungsträdgården i Stockholm och under torsdagen besökte Lena Sommestad utställningen. Hon sa att Sverige sedan tidigare har velat ha ett FN-moratorium mot bottentrålning på internationellt vatten. Efter att ha sett utställningen känner hon att hon förstår ännu bättre hur stor förstörelsen är och hur obetydlig djuphavsbottentrålningen är rent ekonomiskt.

På vår turné genom Europa startar vi en klocka i respektive land som tickar för djuphaven. Vi uppmanar regeringen i det aktuella landet att stoppa denna klocka genom att verka för ett omedelbart stopp för bottentrålning på internationellt vatten. Sverige är det första landet att stoppa klockan och vi hoppas nu att fler länder följer Sveriges exempel.

Långt ute till havs, på internationellt vatten där inga regler gäller, sker den värsta ödeläggelse man kan tänka sig. Enorma bottentrålar med tunga metallhjul skrapar upp havsbotten och suger upp allt i sin väg, arter utrotas och hela livsmiljöer förstörs med en vansinnig hastighet.

Vi har tillsammans med 1459 forskare från 69 länder krävt ett omedelbart stop för bottentrålning på internationellt vatten för att bevara den biologiska mångfalden till havs. Ett ordentligt regelverk behöver utarbetas som fungerar för att reglera fisket. 2006 är det år då ett tillfälligt stopp kan bli verklighet.

Se vår intervju med Lena Sommestad om bottentrålning

Läs mer om undervattensberg och bottentrålning

Gör en 'virtuell' djuphavsresa och se dessa fantastiska och underliga djur
Ocean Defender Community

Bli en del av vår online community - ta del av skvaller från kabyssen, lägg till egna besättningsmedlemmar och skapa en egen blogg!

Stöd oss

Hjälp oss rädda livet i djuphaven! Ge en gåva till Greenpeace.

Ämnen