Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Din dator förgiftar floder och grundvatten i Asien och Mexico

Artikel - 14 februari, 2007
Datorerna i svenska hem, såväl som i övriga världen, är en orsak till förorening av floder och grundvatten i Asien och Mexico. Greenpeace nya rapport är baserad på analyser av grund- och spillvatten hämtat från industriområden i Kina, Mexiko, Thailand och Filippinerna och en stor del av proverna visade sig innehålla farliga kemikalier.

En kinesisk pojke står vid en flod med avloppsvatten från Compaqs fabrik i provinsen Guangdong.

Produktionen av IT-produkter är ofta en global process eftersom de enskilda komponenterna produceras i specialfabriker i en rad olika länder. Många stadier av denna produktion involverar ytterst giftiga ämnen och genererar farligt kemiskt avfall. Konsekvenserna har dock hittills dokumenterats mycket bristfälligt.

Vi har tidigare dokumenterat hur de svårnedbrytbara kemikalierna hamnar i navelsträngsblod och moderkakor. Det är viktigt att tillverkarna av dessa produkter tar sitt ansvar för att se till att få bort de farliga ämnena ur produktionen!

Läs pressmeddelandet på www.greenpeace.fi (på svenska)

Läs rapporten "Cutting Edge Contamination - A Study of Environmental Pollution during the manufacture of Electronic Products"

Se den senaste upplagan av "Guide to Greener Electronics"

Läs vårt test av laptops från HP och Apple

Läs mer på greenmyapple.org

Ämnen