Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Nya Greenpeaceaktioner för Nordsjön

Artikel - 15 maj, 2007
För andra gången på tre dagar har Greenpeacefartyget Arctic Sunrise utfört aktioner mot skotska trålare för att försöka stoppa det destruktiva fisket i Nordsjön.

Aktivister från Greenepace i aktion för andra gången på tre dagar, denna gång med simmare i vattnet för att stoppa de skotska partårlarna Demares och Carisanne II.

I lördags placerades simmare i vattnet framför den trålfartyget Endurance med budskap som uppmanade till att rädda torsken och idag utfördes aktioner mot de mindre vänliga partrålarna Carisanne II och Demares. Även denna gång fanns det simmare i vattnet framför fartygen vilket gjorde att de avbröt sitt fiske och halade in det långa nät som de drar längs botten mellan sig.

När fartygen försökte lägga i sitt nät igen fäste aktivisterna en stor boj i det vilket gjorde nätet omöjligt att använda och tvingade dem att hala in det igen.

Tillståndet för torsken i Nordsjön är mycket allvarligt och ända sedan 2001 har EU:s rådgivande organ ICES rekommenderat ett totalt fiskeförbud för dessa hårt ansatta bestånd.

Hittills har dock både ICES rekommendationer och miljörörelsens uppmaningar nonchalerats av såväl politiker som fiskeindustrin. Enligt havsforskarna krävs det minst ett torskbestånd på 150 000 ton i Nordsjön för att garantera dess fortlevnad och redan nu uppskattas bestånden till under 70 000 ton.

- Problemet för Nordsjötorsken är egentligen slående enkelt: om fisket tillåts fortgå kommer torsken att utrotas, men av någon outgrundlig anledning har detta enkla faktum ignorerats av politikerna och fiskeindustrin, säger Willie Mackenzie som just nu är campaigner ombord på Arctic Sunrise.

Om inte en nollkvot för Nordsjötorsken inrättas omgående är det troligt att den sista torsken inom en snar framtid plundras från Nordsjöns vatten.

Torsken är dock inte den enda av Nordsjöns arter som hotas av dagens intensiva och destruktiva fiske. Greenpeace arbetar därför även för att ett globalt nätverk av fullt skyddade marina reservat som täcker 40 procent av världens hav inrättas för att skydda och återställa havens känsliga ekosystem.

Kampen för att rädda våra hav står inför många svårigheter men har inte varit helt utan framgångar. Det viktigaste för Nordsjötorsken just nu är att EU:s politiker vaknar upp och instiftar de lagar som krävs för att en rimlig förvaltning av Nordsjöns fiskbestånd ska vara möjlig.

Utan omgående och kraftfull politisk handling ser framtiden för en frisk och levande Nordsjö tyvärr mycket dyster ut.