Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Omfattande svartfiske i Kattegatt

Artikel - 25 augusti, 2010
Greenpeace kan idag avslöja ett omfattande tjuvfiske i områden som är helt stängda för fiske. Sedan mars har Greenpeace med hjälp av spårningsutrustning följt svartfiskarna på tur efter tur in i den akut hotade Kattegattorskens viktigaste lek- och uppväxtområde.


Share

Fem fiskefartyg från danska Gilleleje, på Själlands nordspets, dokumenterades när de fiskade i ett stängt område i Kattegatt. Området är det enda totalt skyddade torskområdet i Kattegatt och ett sista desperat försök från politikerna att beskydda det hårt överfiskade torskbeståndet i Kattegatt. Forskare har sedan 2002 påtalat att torskfisket i Kattegatt måste stoppas, men det är bara i detta mindre området som rådet följts av politikerna.

Att yrkesfiskarna om och om igen drar sina trålar genom det fredade området kan få katastrofala konsekvenser för torskbestånden. Dessutom undermineras forskarnas viktiga arbete med att samla ytterligare kunskap om hur marina reservat stängda för fiske påverkar fiskbestånden och havsmiljöns återhämtning.

Greenpeace kräver att politikerna tar sitt ansvar för att skydda havsmiljön på allvar. Det måste bli flera skyddade områden och de måste skyddas och övervakas ordentligt.


Se dokumentation här

Se bakgrund här

Läs Greenpeace debattartikel

Ämnen