Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

SEGER! Giftskeppet Probo Koala stoppat

- brottsutredning mot de ansvariga kommer att inledas

Artikel - 28 september, 2006
När tankfartyget Probo Koala, vars giftdumpning i Elfenbenskusten dödade sju människor och skadade tiotusentals, anlöpte hamnen i Paldiski i Estland beslutade vi oss för att agera snabbt. På onsdagen den 27 september, efter en tre dagar lång aktion, beslutade sig den Estniska regeringen för att ta fartyget i beslag och inleda en rättslig process mot de ansvariga.

SEGER i Estland.

Dagen efter landade EU:s miljökommissionär Stavros Dimas i Estland och besökte vårt fartyg Arctic Sunrise. Dimas lovordade Greenpeace för aktionen mot Probo Koala och för att vi "fyllde i mellanrummen i den europeiska lagstiftningen". Han sa att han nu kommer att arbeta för att se över reglerna för skeppning av avfall.

Se våra löpande uppdateringar från aktionen

Se Greenpeace-TV från Paldiski

Se bilder från aktionen

"Det är ofattbart att skeppet, efter att ha dödat sju personer och förgiftat tusentals människor har fått segla vidare utan att några myndigheter förhindrat det", sa vår ansvariga för miljögiftsfrågor på Greenpeace International Helen Perivier när aktionen inleddes. "Om inte skeppet, dess ägare och de som chartrar skeppet hålls ansvariga finns det inget som hindrar dem från att fortsätta med sina dödliga affärer."

Läs vårt pressmeddelande den 25 september: Aktionen inleds

Se Elfenbenskustens begäran att skeppet ska hållas kvar i Estland

Läs vårt pressmeddelande den 27 september: SEGER!

Läs mer om Stavros Dimas besök på Arctic Sunrise (på engelska)

Bakgrund


Den 19 augusti i år lastar den panamaflaggade tankern Probo Koala av giftigt avfall i den västafrikanska staden Abidjan i Elfenbenskusten. Den dödliga lasten körs sedan ut och dumpas på stadens soptippar. Ångorna dödar åtta personer, varav fyra barn. Enligt lokala myndigheter har hittills tiotusentals människor tvingats söka vård för sina skador.

De som exponerats för giftet har drabbats av näsblod, kräkningar, huvudvärk, andningssvårigheter samt utslag på huden och ögonirritationer.

Giftskandalen i Elfenbenskusten blev allmänt känd först den 6 september när de första dödsfallen rapporterades och folk började protestera på gatorna mot regeringen, som anklagades för att ha tillåtit dumpningen. Samma dag sammankallar hälsoministeriet ett extraordinärt möte som slutar med att regeringen avgår.

Enligt CIAPOL, Center for anti-pollution control in the Ivory Coast, består det giftiga avfallet som dumpats runt om i Abidjan av stora mängder kolväten, förorenade med minst tre olika substanser:

Vätesulfid, merkaptaner och kaustiksoda. Förenta nationerna, FN, har dessutom hittat fenoler och klorerade kolväten.

Det råder inget tvivel om att internationella och lokala miljöbestämmelser har brutits i samband med dumpningen i Elfenbenskusten. Vad som är känt är att Probo Koala redan den 2 juli försökte göra sig av med en giftig last i Amsterdams hamn, Holland. När hamnmyndigheterna kände den starka lukten från avfallet insåg de att lasten var ovanligt giftig, inte bara vanligt sköljvatten från rengörningen av tankarna. När Probo Koala informerades om att de skulle få betala en extra avgift för upparbetningen av avfallet valde de att pumpa tillbaka giftlasten ombord och satte sedan kurs på Estland.

Beslutet att låta Probo Koala pumpa tillbaka giftet ombord och segla vidare utreds nu av en allmän åklagare i Holland. I mitten på september kom åklagaren fram till att beslutet att låta fartyget lämna landet stred mot holländsk lag.

Det är ännu oklart vilka hamnar Probo Koala besökt innan hon seglade till Abidjan, liksom vad som lastats på och av. Efter besöket i Amsterdam seglade hon till hamnen Paldiski, Estland, och därifrån till Abidjan. I Elfenbenskusten tillät de lokala myndigheterna, trots att en undersökning inletts, fartyget att på nytt sätta kurs mot Estland.

Fakta/Probo Koala:

Fartyget är konstruerat för att transportera farligt gods. Fartygets operatör är Prime Marine Management, Aten, Grekland. De hyr I sin tur ut fartyget till Trafigura Ltd, ett dotterföretag till holländska Trafigura Beheer BV.

Längd: 183 meter
Bredd: 32 meter

Stöd oss!

Hjälp oss i vårt arbete med att förhindra liknande katastrofer i framtiden!

Ämnen
Taggar