Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

SEGER - lasten är illegal!

Artikel - 18 april, 2006
Aktivisterna kommer ner från kranen på fraktfartyget Binar 4 efter 6 dagars blockad. Det Panama-flaggade kinesiska fartyget anlände till Las Palmas lastad med fisk som stulits från guineanskt vatten. Idag förklarade spanska och guineanska myndigheter den 200 ton tunga lasten illegal. Som ett direkt resultat av aktionen och långa förhandlingar kommer fartyget att bötfällas och lasten konfiskeras - kanske kommer tjuvfiskare inte att kunna vara osynliga i EUs hamnar länge till?

Aktivister kommer ner från kranen på fraktfartyget Binar 4 efter 6 dagars blockad. Det Panama-flaggade kinesiska fartyget anlände till Las Palmas lastad med fisk som stulits från guineanskt vatten. Den 18 april förklarade spanska och guineanska myndigheter den 200 ton tunga lasten illegal, som ett direkt resultat av blockaden och långa förhandlingar.

Samtidigt som regeringar runt om i Europa diskuterar olika former av bistånd till Västafrika låter man mat och potentiella intäkter stjälas. Fisken tas från några av de fattigaste länderna i världen, och landas sedan i europeiska hamnar för att så småningom hamna på våra tallrikar.

Vårt fartyg Esperanza har under de senaste veckorna bevittnat och dokumenterat tjuvfisket utanför västra Afrika. Två guineanska myndighetspersoner med rätt att arrestera illegala fiskefartyg samt representanter för organisationen Environmental Justice Foundation finns också med ombord.

Bara under de senaste tio dagarna har vi tillsammans med människorättsorganisationer registrerat 70 fartyg, varav 67 seglar under utländsk flagg (Korea, Kina, Italien Liberia och Belize).

Västafrika är den enda region i världen där konsumtionen av fisk minskar. Lokala fiskare mister den inkomst de så väl behöver och till och med sina liv i sin kamp för att tävla med de utländska illegala trålarna. Guineanska myndigheter har inte kapacitet nog att bekämpa tjuvfisket på egen hand.

Bli en Ocean Defender

Läs mer och lämna en kommentar på Esperanzas blogg

Se de senaste filmerna från vårt fartyg Esperanza

Bli en Ocean Defender!

Du får e-post om vad DU kan göra och tillgång till vår community. Det kostar ingenting.

Stöd oss

Hjälp oss stoppa tjuvfisket - bli månadsgivare eller skänk ett engångsbelopp.

Ämnen