Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Stoppa överfisket!

Artikel - 3 maj, 2007
Greenpeaceaktivister protesterade igår mot den pågående utrotningen av Nordsjöns fiskbestånd. De konfronterade en norsk trålare genom att hoppa i havet - drygt 10 mil från land - med en stoppskylt.

Greenpeaceaktivister konfronterar en norsk trålare, drygt 10 mil nordväst om Bergen. Aktionen är en del i kampanjen för att inför marina reservat i Nordsjön för att rädda torsken och andra utrotningshotade fiskar.

Risken finns att om torskfisket tillåts fortsätta i oförminskad omfattning, så kommer Nordsjötorsken snart att vara utrotad. Greenpeace lösningsförslag är att införa marina reservat i de känsligaste områdena.

Nordsjötorsken har sedan 2002 varit klassificerad som en "hotad och utdöende art". Enligt forskare krävs 150 000 ton för att beståndet ska vara hållbart. Men beståndet är nere på mindre än 70 000 ton.

- Inom en snar framtid kommer den sista torsken att ha fiskats ur Nordsjön. Det vore dåliga nyheter för havet och förödande för fiskeindustrin. Storskaliga marina reservat över Nordsjön och de andra europeiska haven skulle vara en stor hjälp i kampen för att komma åt de här problemen, säger Willie Mackenzie, havscampaigner ombord på Greenpeaceskeppet Arctic Sunrise.

Ämnen