Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Sverige stödjer valfångst i reservat

Artikel - 23 april, 2010
Japan, Norge och Island ska få fortsätta med sin valfångst tio år till, trots ett internationellt förbud. Det är innehållet i ett kompromissförslag från Internationella valfångstkommissionen, IWC. Sverige har genom sitt stöd för förslaget inte visat sig stå på valarnas sida.

Greenpeace försöker stoppa ett japanskt valfångstfartyg utanför Antarktis kust.


Förslaget innebär att IWC går de länder som aldrig har respekterat förbjudet mot kommersiell valfångst till mötes, men sätter lägre fångstkvoter än länderna själv har.  På norra halvklotet kommer dock inte den verkliga fångsten att minska. Förslaget tillåter fångst för s.k. vetenskapliga ändamål, trots att fångsten sker i valreservat i Antarktis. All tidigare erfarenhet visar att t.ex. Japans vetenskapliga fångst leder till att köttet säljs och går vetenskapen förbi.

-Japan har i åratal kunnat bedriva ”vetenskaplig fångst” i Antarktis tack vare kryphål i regleringen och detta förslag legitimerar det. Vad förslaget egentligen innebär är att de länder som bedriver valfångst i dag vill att deras förbjudna jakt ska kunna förklaras som tillåten. Det är en svart dag för valarna, säger Jan Isakson, havskampanjledare på Greenpeace.

Förslaget ska skickas till IWC:s årliga möte i juni för omröstning. Då kommer det att avgöras om IWC-länderna ska slå fast en inriktning som gynnar valfångstindustrin framför de valar som IWC är satt att skydda.

Sverige är ett av de länder som vill tillåta viss kommersiell valjakt.

-Sveriges inställning är en meningslös kompromiss som bara gynnar de nationer som vill återuppta jakten i stor skala. Att Sveriges regeringen stödjer förslaget är obegripligt, säger Jan Isakson.

Greenpeace kräver att Sverige tar sitt ansvar för att rädda valarna. Viktigast är att säga nej till kommersiell valjakt.

Greenpeace motsätter sig kommersiell valfångst och kräver ett stopp för jakten i skyddade områden, även den som går under benämningen ”vetenskaplig”.  All valfångst ska regleras av IWC och luckorna i skyddet – den så kallade vetenskapliga fångsten – måste täppas till, inte utvidgas.

Greenpeace arbetar globalt för att stoppa kommersiell valfångst och kommer att fortsätta sätta press på regeringarna att fatta ett vettigt beslut på IWC:s möte i juni.

För mer information kontakta:
, ansvarig för havsfrågor Greenpeace, 070 608 74 83

Ämnen
Taggar