Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Aktivister varningsmärker torskprodukter i Stockholms ICA-butiker

Artikel - 22 september, 2006
För att visa konsumenterna vilken fisk som kommer från hotade bestånd, svårt ansatta av svartfiske, märker vi idag ut de produkterna i ICA:s stockholmsbutiker. ICA fortsätter som enda stora svenska matvarukedja att sälja frysta och färska torskprodukter från Östersjön.

Vi varningsmärker östersjötorsk i ICA-butiker. Var tredje torsk från egentliga Östersjön fiskas illegalt, trots det fortsätter Ica att sälja torsk därifrån.


UPPDATERING 06-09-22 kl. 17.00:
Vi för nu en dialog med ICA, och avvaktar ytterligare  märkningsaktioner tills vi får besked från ICA i början av nästa vecka.


Även COOP fortsätter att sälja färsk torsk från Östersjön. En paradox eftersom COOP slutade sälja fryst torsk från Östersjön redan 2002 som en följd av det omfattande svartfisket.

Vi har under den senaste tiden undersökt förekomsten av östersjötorsk som kan vara tjuvfiskad i livsmedelsbutiker runtom i landet

Minst var tredje torsk som fångas i Östersjön fångas svart. De slappa kontrollsystemen gör det därför omöjligt att garantera att Östersjötorsken i produkterna inte kommer från svartfiske i någon form. Även om ICA och COOP vidtagit vissa åtgärder för att undvika svartfiskad torsk kvarstår ett viktigt faktum: 83 procent av den torsk som fångas av svenska fiskare kommer från det hotade östra torskbeståndet i Östersjön.


.
ICA-reklam


I ett brev den 8e september uppmanade vi varuhuskedjor att sluta sälja östersjötorsk. Axfood (Hemköp/Willys), Lidl, Netto Sverige och Bergendahlsgruppen (City Gross, AG:s, Eko) deklarerade alla i förra veckan att de nu slutar handla med östersjötorsk.


       
"Vi hittade färsk torsk i COOP:s butiker  både i Malmö och Lund, ett enormt svek mot COOP:s många miljömedvetna kunder", säger Frode Pleym, havstalesperson på Greenpeace.

I svaret på Greenpeace öppna brev hävdar ICA att de bara säljer en fryst produkt innehållande Östersjötorsk, Västkustfilé. När Greenpeace kontrollerade sortimentet visade det sig inte stämma. På ICA Maxi på Mölndalsvägen i Göteborg hittades fryst Skärhamnstorsk, enligt förpackningen fiskad i Östersjön.

När politikerna misslyckats kan stora aktörer som ICA vara de som avgör framtiden för torsken i Östersjön. Internationella havsforskningsrådet, ICES, EU:s officiella rådgivningsorgan i fiskefrågor vill att fisket på detta bestånd upphör helt - något som EU:s medlemsstater hittills ignorerat.

Frode Pleym talar med Ica angående den östersjötorsk som säljs i deras diskar, som kan vara från de tjuvfiskade partierna.

Lyssna

Agera

En tredjedel av torsken fångad i egentliga Östersjön är tjuvfiskad. Trots det fortsätter stora företag som Unilever att sälja stulen fisk under namn som Birds Eye och Iglo. De har hittills inte visat några tecken på att skärpa sin policy. Nu behövs din hjälp.

Stöd oss!

Hjälp oss i arbetet för att rädda Östersjön.

Ämnen