Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Vilka är de verkliga brottslingarna?

Greenpeaceaktivister får tillbringa julen i fängelse efter att ha deltagit i den fredliga aktionen där de promenerade rakt in på drottningens middag.

Artikel - 19 december, 2009
Greenpeace höll under lördagskvällen en ljusvaka utanför Vestre Fængsel i Köpenhamn för att kräva att man omedelbart släpper de fyra aktivister som nu ser ut att få tillbringa julen i ett danskt fängelse. Tre av dem deltog i den fredliga protesten vid den danska drottningens middag för statsöverhuvudena i torsdags och aktivisterna hålls isolerade i väntan på rättegång. Mer än 100 greenpeaceanställda och volontärer deltog i vakan och budskapet på banderollerna var “Freedom From Climate Injustice”.

Greenpeace krävde idag att de fyra aktivister som riskerar få tillbringa julen i isoleringscell i danskt fängelse, omedelbart släpps.

"Köpenhamn har blivit en klimatbrottsplats där 120 nationers ledare försummade ett historiskt tillfälle att enas kring ett klimaträddande avtal" sade Greenpeace internationelle generalsekreterare Kumi Naidoo.

"Det är chockerande att de danska myndigheterna har beslutat sig för att hålla kvar fyra fredliga demonstranter över jul, utan att få en rättegång, medan de verkliga brottslingarna lämnade landet i sina privatjet"

"Deras familjer går en dyster jul till mötes, i vetskapen att deras nära och kära får tillbringa julen i isoleringscell för att de har agerat för att rädda klimatet. För att de har tagit ställning i försvar för de hundratals miljoner och oräkneliga arter som kommer att drabbas svårt av de skadliga klimatförändringarna."

Alla de tre aktivisterna har barn hemma som kommer sakna sina föräldrar den här julen. Aktivisterna - Juan Lopez de Uralde, Nora Christiansen och Christian Chrigi - gjorde världens ledare sällskap på drottningens middag förra torsdagen. De anlände i en konvoj på tre fordon, precis framför Hillary Clinton och Greenpeace egna 'statsöverhuvud' och hans 'fru' gjorde entre på den röda mattan som representanter för de miljontals människor som önskade ett rättvist, ambitiös och legalt bindande avtal för att stävja den stundande klimatkatastrofen.

Med banderoller med texten “Politicians Talk, Leaders Act”, krävde aktivisterna handling, inte bara ord, från presidenter och premiärministrar under den kommande fredagens förhandlingar vid FN-klimatmötet.

Igår arresterade polisen också Joris Thijssen, en klimatkampanjledare för Greenpeace International. Han hålls under samma förhållanden som de andra tre aktivisterna.

"Det här är samma slags hyckleri och orättvisa som själva utkomsten av klimatmötet" sade Mads Flarup Christiansen, gereralsekreterare för Greenpeace Nordic och make till Nora Christensen. "Det verkliga brottet begicks på Bella Center, där klimatförhandlingarna ägde rum."