Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Villkorligt fängelse för galaaktivisterna

Artikel - 22 augusti, 2011
Idag föll domen mot galaaktivisterna i Köpenhamn. Samtliga aktivister dömdes till villkorligt fängelse i 14 dagar. Dessutom dömdes Greenpeace Norden till 75 000 danska kronor i böter.

Galaaktivisterna på plats i Köpenhamn inför den avslutande rättegångsdagen.

Aktivisterna genomförde en fredlig protest på en galamiddag som hölls av danska drottningen i samband med det misslyckade klimatmötet i Köpenhamn. Många hade befarat att domen skulle bli hårdare men rätten tog hänsyn till att aktionen var en del i en fredlig protest med syfte att väcka debatt.

-  Vi är glada över att domaren inte lyssnade till åklagaren som krävde höga böter och inreseförbud i Danmark i sex år. Samtidigt står inte ett villkorligt fängelsestraff i proportion till aktionens fredliga natur, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

Sammanlagt blev elva aktivister från åtta olika länder dömda för olaga intrång, urkundsförfalskning och föregivande av allmän ställning.  Åklagaren väckte stor debatt genom att åtala aktivisterna för ”majestätsbrott” och åberopa den så kallade drottningparagrafen som inte använts i Danmark sedan 1920. Men domaren köpte inte åklagarens linje och dömde samtliga till 14 dagars villkorligt fängelse.

Tre svenskar finns bland de åtalade. Viktor Rask och Anders Redelius körde limousinerna som tog aktivisterna till galamiddagen.

-  Jag är stolt över att aktionen var lyckad men bekymrad över att politikerna fortsätter fly från sitt klimatansvar, säger Victor Rask.