Bakom banderollen

Sida - 11 maj, 2012
"Vår bil är bara en i den långa raden av limousiner. Det är poliser och statschefer, och mitt bland dem tre bilar från Greenpeace. Vår bil är markerad med skylten 'Planetary emergency - Greenpeace authorised'. Att vi inte blir av avslöjade direkt förvånar mig," berättar Nora Christiansen i Bakom banderollen.

I Bakom banderollen kan du bland annat läsa historien om hur Nora och tio andra Greenpeace-aktivister tog sig in på danska drottningens galamiddag, med stats- och regeringschefer från hela världen, under klimatmötet i Köpenhamn 2009.

Boken tar dig med bakom den välkända gula Greenpeace-banderollen, där du får möta de människor som har engagerat sig i Greenpeace och kampen för att skydda miljön. Deras berättelser handlar både om spektakulära aktioner som tagit världen med häpnad och om de mindre kända sidorna av Greenpeace arbete under de senaste 40 åren.

Här är några exempel på vad du kan läsa om i Bakom banderollen:

2006 dumpade tankfartyget Probo Koala tonvis av giftigt avfall i Elfenbenskusten. De giftiga ångorna från avfallet dödade åtta människor, men när detta upptäcktes var skeppet försvunnet. I Bakom banderollen kan du läsa om hur det gick till när Greenpeace hittade skeppet och lyckades stoppa det.

Under Greenpeace aktion mot dumpningen av Shells oljeplatform Brent Spar i Nordsjön, vändes hela världens ögon mot Shell. Omfattande bojkotter fick bolagets försäljning att gå ner med 30 % och tillslut stoppade Shell dumpningen. Läs hela historien i Bakom banderollen.
2001 protesterade Greenpeace mot Star Wars, USA:s planerade missilförsvarssystem. Aktivisterna tog sig in i testområdet i båter, på surfbrädor och med skärmflyg. Bland aktivisterna som riskerade långa fängelsestraff fanns Greenpeace Nordens kampanjchef Patrik Eriksson. Läs om aktionen och dess efterspel i Bakom banderollen.

 

Bakom banderollen

Ämnen