Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Arctic Sunrise lämnar rysk hamn efter tio månaders olagligt förvar

Pressmeddelande - 1 augusti, 2014
Mer än 300 dagar efter att olagligen ha bordats av ryska myndigheter under en fredlig protest mot oljeborrning i Arktis, har Greenpeace-skeppet Arctic Sunrise äntligen fått lämna hamnen i Murmansk för att ta sig till hemmahamnen i Amsterdam.

Arctic Sunrise lämnar hamnen i Murmansk

Isbrytaren har kvarhållits sedan Greenpeace-aktivisterna i Arctic 30 blev gripna den 19 september 2013. Den 6 juni 2014 informerade den ryska undersökningskommittén Greenpeace om att de ogiltigförklarade omhändertagandet av Arctic Sunrise. En Greenpeace-besättning, ledd av kapten Daniel Rizzotti, fick till slut möjlighet att komma ombord på Arctic Sunrise den 27 juni, och har sedan dess tillbringat de senaste tre veckorna med att göra fartyget sjödugligt igen.

-När kaptenen och besättningen kom ombord på Arctic Sunrise fann de fartyget i dåligt skick, efter tio månader utan underhåll, och dessutom hade all navigations-, kommunikations- och säkerhetsutrustning blivit antingen förstörd eller bortförd. Arctic Sunrise sätter nu kurs mot Amsterdam, där det kommer få genomgå grundliga reparationer, så att skeppet kan fortsätta skydda Arktis mot oansvariga oljebolag som Shell and Gazprom, säger Faiza Oulahsen, kampanjansvarig för Arktis-frågor på Greenpeace International och en av Arctic 30. 

Arctic Sunrise förväntas ankomma till Amsterdam i början av augusti. Skeppet kommer då mötas av Greenpeace-aktivister och supporters, tillsammans med medlemmar av Arctic 30. Därefter blir det en grundlig genomgång för att uppskatta skeppets allmäntillstånd och behovet av reparationer.

Den ryska undersökningskommittén uppgav nyligen till Greenpeace att den hade förlängt sin granskning av Arctic 30-aktionen till september 2014, trots att alla rättsliga anklagelser gentemot aktivisterna i Arctic 30 har lagts ned.

-Den olagliga bordningen och konfiskeringen av Arctic Sunrise samt utredningen gentemot Arctic 30 var ett försök att skrämmas och tysta debatten kring oljeborrningen i Arktis, men den har bara gjort oss ännu starkare. Miljoner människor protesterade mot det olagliga fängslandet av Arctic 30. Dessa människor vet även om att temperaturen på planeten stiger och att isen i Arktis smälter, och kommer fortsätta protestera mot den ansvarslösa jakten på olja i såväl Ryssland som andra delar av världen, säger Dima Litvinov,  aktivist hos Greenpeace Sverige,en av medlemmarna i Arctic 30 som hölls arresterad i Ryssland.

Foton från avfärden i Murmansk finns här.

Foton tagna vid den första inspektionen av Arctic Sunrise i Murmansk, när besättningen fick möjlighet att göra en första uppskattning av skadegörelsen finns här.

Greenpeace Internationals fotodesk nås via John Novis: +31 (0) 629 00 1152,

Videoupptagning kan fås via Greenpeace Internationals videodesk, kontakta i så fall: Maarten van Rouveroy, +31 (0) 646 19 7322,

För mer information kontakta: 

Ilse van der Poel, i  Amsterdam; , +31 6 250 310 12 

Maria Favorskaya, i Moskva; , +79 687358947 

Lisa Ringström, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige, 070-2014486

Bakgrundsinformation

Arctic Sunrise användes som stödfartyg under en protest mot den Gazpromägda oljeplattformen Prirazlomnaya den 18 september 2013. Två klättrare försökte hänga upp en banderoll med budskapet ”Save The Arctic" på oljeplattformens ena sida, när ryska kommandosoldater sköt varningsskott i vattnet under dem och tvingade dem att ta sig ner från plattformen. Dagen efter bordades Arctic Sunrise och bogserades in till Murmansk.

Alla de 28 aktivisterna samt två medföljande journalister greps och anklagades för sjöröveri och huliganism.   De så kallade Arctic 30 släpptes i november 2013. De 26 personerna i gruppen som inte var ryska medborgare kunde lämna landet strax efter julhelgen 2013, i enlighet med en amnestilag i den ryska duman. Den 22 november 2013 beordrade den internationella havsrättsdomstolen att fartyget Arctic Sunrise omedelbart skulle friges av de ryska myndigheterna.

För en överblick av händelserna kring Arctic 30 i form av en tidslinje:

http://www.greenpeace.org/international/arctic-timeline