Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Dima Litvinov har lämnat fängelset i St Petersburg

Pressmeddelande - 22 november, 2013
Tidigare idag beviljade en domstol i ryska St Petersburg att Greenpeace-aktivisten Dima Litvinov från Sverige ska släppas fri mot borgen. Nu har han äntligen fått lämna fängelset. Ännu återstår dock åtalet om huliganism mot honom, vilket kan ge upp till sju års fängelse i Ryssland.

Bilder på Dima Litvinov från rätten idag:
http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox_VPage&VBID=27MZVNB8KEY5I&STID=27MZIF3NNAAN&PN=0&CT=Story

http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox&STID=27MZIF3Z7VRH&CT=Story

Video:
http://photo.greenpeace.org/image/GP0STO4L0

Video finns också på vår ftp-server:

server:    ftp.greenpeacemedia.net
login:      dvout
passw:   3e4r5t
folder:    1311_Arctic30_St_Petersburg_release
file:    131122_Litvinov_Dolgov_release_h264.mov

Det var den 19 september som Greenpeace fartyg Arctic Sunrise bordades av ryska säkerhetsstyrkor efter att Greenpeace genomfört en fredlig miljöprotest mot Gazproms planerar att starta världens första havsbaserade oljeproduktion i Arktis. Sedan dess har hela besättningen på trettio personer, däribland Dima Litvinov från Sverige, varit frihetsberövade och häktade i ryskt fängelse. Ännu har Greenpeace inte fått besked om exakt när Dima Litvinov kommer att få lämna fängelset i St Petersburg.

– Det känns såklart väldigt skönt och är den bästa nyhet jag fått på länge, även om det är långt ifrån över. Han är fortfarande åtalad och riskerar fängelse i Ryssland för att ha genomfört en fredlig protest. Nu hoppas jag bara få träffa honom snart, säger Anitta Litvinov, Dimas hustru.

– Det är otroligt skönt att veta att Dima nu har en möjlighet att återförenas med sin familj och vila ut, men än är det dessvärre inte över. Han är fortfarande åtalad för huliganism och risken för långt fängelsestraff kvarstår. Tyvärr kvarstår också risken för en miljökatastrof i Arktis eftersom oljebolaget Gazprom fortfarande planerar att starta världens första havsbaserade oljeproduktion i Arktis innan årets slut, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Kontakt:

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90

Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 201 44 86