Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace välkomnar Putins erkännande att aktivister inte är sjörövare

Pressmeddelande - 25 september, 2013
Enligt medias rapportering har Rysslands president Vladimir Putin sagt att de 30 aktivister från Greenpeace International som har kvarhållits av ryska myndigheter efter en protest mot arktisk oljeborrning ”uppenbarligen inte är sjörövare”. Greenpeace välkomnar erkännandet och understryker att aktivisterna endast agerade av oro för den arktiska miljön.

Ladda ner senaste bilder och video här.

Putin gjorde sin kommentar på en konferens om Arktis som pågår i ryska Salekhard. Han menade dock att aktivisterna skulle ha brutit mot internationella lagar.

- Vi välkomnar president Putins erkännande att våra aktivister uppenbarligen inte är sjörövare och agerade endast av oro för den arktiska miljön, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

- Våra klättrare försökte fästa sig vid sidan av oljeplattformen för att fredligt protestera mot det hot som arktisk oljeborrning utgör för den känsliga miljön, och uppmärksamma att Gazprom, som första oljebolag i världen, nu vill pumpa upp olja från Arktis havsbotten, säger Annika Jacobson.

- Om några dagar presenterar FN:s klimatpanel sin nya sammanfattning av klimatforskningen i Stockholm, och det som redan läckt ut om rapporten bekräftar vad vi redan vet. Klimatet förändras och ska vi klara utmaningen kan vi inte fortsätta borra efter ny olja, i synnerhet inte i ett högriskområde som Arktis, säger Annika Jacobson.

Ryska medier har rapporterat idag om att den ryska säkerhetsstyrkan, som konfronterade aktivisterna, påstår sig ha varit ovetande om att Greenpeace International låg bakom protesten mot Gazproms oljeplattform.

- Den ryska säkerhetsstyrkans påstående är inte trovärdigt. På vårt fartyg Arctic Sunrise finns stora regnbågar, fredsduvor och Greenpeace-logotyper. Vi har en lång historia av fredlig aktivism i Ryssland och är väl kända av myndigheterna där, säger Annika Jacobson. 

Greenpeace i Ryssland har även varit i kontakt med såväl Gazprom som ryska myndigheterna flera gånger tidigare för att förklara organisationens fredliga motstånd mot riskabel arktisk oljeborrning. 

Alla 30 aktivister är fortsatt anhållna i närheten av Murmansk, uppenbarligen på olika platser. Fem aktivister förhördes igår kväll av ryska Investigative Committee och har delgivits papper som bekräftar att de utreds för sjöröveribrott. Aktivisterna har dock ännu inte åtalats.

Tidslinje med information om alla händelser kring protesten.

Kontakt:

Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige: 070 542 08 90
Anna Havula, kommunikationsansvarig: 070 201 44 86