Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Klimatförändringarna kräver konkret handling när COP 23 startar i Bonn

Pressmeddelande - 3 november, 2017
Efter ett år som detta med extremväder i form av förödande orkaner, översvämningar och torka, och två år efter att klimatavtalet i Paris fastslog målet om att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader, kräver Greenpeace att världens ledare som möts i Bonn måste åstadkomma verkliga framsteg med att etablera Parisavtalets regelverk och riktlinjer.

- Vi har ingen tid att förlora. Vid årets klimattoppmöte måste världens ledare börja uppfylla de löften man gav i Paris och visa att de erkänner den skyldighet de har för att börja leverera kraftfulla och konkreta klimatåtgärder, säger Jennifer Morgan, generalsekreterare för Greenpeace International.

Ilskan över den fortsatta inaktiviteten från de regeringar som undertecknat Parisavtalet blir allt tydligare när människor runt om i världen nu börjar tar saken i egna händer. Den 14 november kommer den norska regeringens beslut om att, efter att ha skrivit under Parisavtalet, ge ut nya oljelicenser i Arktis att utmanas i domstol. Detta blir första gången som ny utvinning av olja- och gas utmanas med utgångspunkt från Parisavtalet.

- Att som Norge förhandla om global åtgärder mot klimatförändringarna i Bonn och samtidigt öppna upp för oljeborrning i Arktis är helt enkelt orimligt. När politiker sätter olja för människors säkerhet måste de hållas ansvariga för det. Det är därför vi nu drar den norska staten inför domstol, tillade Morgan.

Klimattoppmötet i Bonn blir också det första sedan USAs president Donald Trump meddelade sin avsikt om att USA ska dra sig ur Parisavtalet.

- President Trumps  beslut om att USA ska backa ur Parisavtalet har kapitalt misslyckats och har istället skapat ett enormt stöd för global handling i klimatfrågan. Parisavtalet kommer inte omförhandlas, det är ett något som behöver göras klart och tydligt på COP 23. Vi förväntar oss att nya ledare kommer kliva fram i Bonn och världens ögon riktas nu mot EU, Kina och andra att visa vägen framåt, avslutar Morgan.

Länkar:

1. Mer information i Greenpeace media briefing om COP23 (Engelska, PDF):
http://www.greenpeace.org/international/Global/international/briefings/climate/COP23/COP23_mission_brief.pdf

2. Mer information om rättsfallet mot den norska staten:
https://www.savethearctic.org/en/peoplevsarcticoil/blog/we-are-going-to-court/

Kontakt:

Daniel Bengtsson, kommunikationschef Greenpeace Norden, +46703009510

För intervjuer med Jennifer Morgan, kontakta Leola Abraham, Communications Manager, Greenpeace International: , phone: +31 6 46 16 20 12

Greenpeace International Press Desk, , phone: +31 (0) 20 718 2470 (available 24 hours)